Ποιες υπερτροφές να επιλέξετε για τη διατροφή των μωρών

Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες υπερτροφές για παιδιά

H σωστή διατροφή αποτελεί κλειδί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός μωρού, καθώς οι διατροφικές του ανάγκες είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή του. Είναι σημαντικό λοιπόν, να εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους με τις κατάλληλες υπερτροφές, οι οποίες θα τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις για superfoods που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή τους όπως και την κατάλληλη ηλικία για να το κάνετε σύμφωνα με την Ευθυμίου Θεοδώρα, Παιδίατρο (paidiatrosathome).

Χρήσιμες υπερτροφές για παιδιά

Οι περισσότερες υπερτροφές είναι κατάλληλες για μωρά άνω των 6 μηνών, ενώ η πρόσληψη οποιασδήποτε στερεάς τροφής ξεκινά μετά το διάστημα των 4 μηνών. Στη συνέχεια, οι τροφές εντάσσονται σταδιακά και με την απαραίτητη καθοδήγηση του παιδιάτρου στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού με το γάλα να μειώνεται όσο περνάει ο καιρός αντίστοιχα. 

 Γάλα και γιαούρτι 

Εκτός από το γάλα, το οποίο έχει πρωταρχική σημασία στη διατροφή του μωρού είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε στη διατροφή του και άλλα χρήσιμα παράγωγά του, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Το τυρί περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Β2 και πρωτεΐνη. Προτιμήστε να του προσφέρετε κάποιο ελαφρύ και γλυκό, το οποίο να μην έχει τόσο έντονη γεύση ώστε να είναι πιθανότερο να του αρέσει. 

Στις ευεργετικές υπερτροφές για το ανοσοποιητικό σύστημα ανήκει το γιαούρτι, καθώς τα προβιοτικά που περιέχει βοηθούν στην ενίσχυσή του. Άλλα χρήσιμα συστατικά του στοιχεία είναι το ασβέστιο, το φώσφορο και η πρωτεΐνη τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών αλλά και στην αποτελεσματικότερη πέψη. Επιλέξτε γιαούρτια με πλήρη λιπαρά, όπως για παράδειγμα το πρόβειο και το κατσικίσιο γιαούρτι, τα οποία είναι απαραίτητα στις μικρές ηλικίες για την ενίσχυση των νευρωνικών συστημάτων και αποφύγετε όσα έχουν προσθήκες ζάχαρης. Αν, ωστόσο, θέλετε να το κάνετε πιο ελκυστικό προσθέσετε λίγο μέλι αλλά όχι νωρίτερα από το πρώτο έτος.

Κρέας, αυγά και ψάρι

Για την ολοκληρωμένη διατροφή των μωρών χρειάζεται να συμπεριλάβουμε κρέας, αυγά και ψάρι. Ποιο είδους κρέας είναι, όμως, πιο ωφέλιμο και τι χρειάζεται να προσέξετε στα ψάρια;

Όταν πρόκειται να επιλέξετε κρέας για το μωρό σας, προτιμήστε κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας. Το πρώτο είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Β6, απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή του. Για ένα πλήρες γεύμα φροντίστε να το συνδυάσετε με λαχανικά. Από την άλλη, το κόκκινο κρέας ανήκει στις αναγκαίες, για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, υπερτροφές με σίδηρο. Ιδανικά σερβίρετε το σε μορφή πουρέ στα μικρά παιδιά.

Τα ψάρια είναι ωφέλιμα για την συνολική υγεία των μωρών ως πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, υγιεινών λιπαρών και σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και ιώδιο. Τα υγιή λίπη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία και την όραση, η πρωτεΐνη την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη ενώ η βιταμίνη D την καλή υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα, το ιώδιο ρυθμίζει την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Η κατανάλωση ψαριών από μικρή ηλικία ενδείκνυται για την πρόληψη αλλεργικών ασθενειών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Ωστόσο, ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο ξιφίας ή το σκουμπρί περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, γεγονός που τα καθιστά επιβλαβή για το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού, συνεπώς πρέπει ν’ αποφεύγονται. Φροντίστε να προμηθευτείτε ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο,  ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Μια ακόμη γνωστή πηγή πρωτεΐνης είναι τα αυγά με την πρωτεΐνη τους να συγκεντρώνεται στο ασπράδι. Στον κρόκο βρίσκονται οι βιταμίνες A,D E ,B12, ο ψευδάργυρος και η χολίνη, συστατικό χρήσιμο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων τα αυγά προστίθενται μετά τον πρώτο χρόνο στην διατροφή του παιδιού με μέγιστο αριθμό κατανάλωσης τα 5 αυγά την εβδομάδα. 

Δημητριακά & Φρούτα 

Τα βρεφικά δημητριακά ανήκουν στις κατάλληλες υπερτροφές για τα μωρά διότι είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο για να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους. Ενδείκνυνται μάλιστα ως η ιδανική επιλογή υπερτροφής μετά τους 4 μήνες, που πρόκειται να καταναλώσουν για πρώτη φορά στερεά τροφή. 

Ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο στη διατροφή των παιδιών είναι οι μπανάνες, που αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6 και φυτικών ινών. Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας, ενώ η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη Β6 είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης.

Το γεγονός ότι είναι εύπεπτες τις καθιστά μοναδική επιλογή για τα μωρά που ξεκινούν να καταναλώνουν στερεές τροφές πρώτη φορά. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι γίνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα.

Διάβασε ακόμη: 7 εύκολα και υγιεινά σνακ για το σχολείο που σου λύνουν τα χέρια!

Καρότα, ντομάτες και άλλα λαχανικά

Καρότα: Είναι εξαιρετική πηγή βασικών βιταμινών, μετάλλων και β-καροτίνης, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην υγεία τόσο της όρασης και του δέρματος του μωρού όσο και της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού του. Οι φυτικές ίνες μαζί με το κάλιο και τη βιταμίνη C που διαθέτουν ενισχύουν την πέψη και την καρδιακή υγεία. Κατά την μετάβαση στις στερεές τροφές, δηλαδή μετά τους 6 μήνες αποτελεί ιδανικό superfood και συστήνεται στα μωρά, συνήθως, με τη μορφή.

Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε β-καροτίνη και εξίσου χρήσιμες αφού περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C είναι οι γλυκοπατάτες. Τα μωρά τις αγαπούν διότι έχουν φυσική γλυκιά γεύση και όταν μαγειρεύονται και πολτοποιούνται γίνονται ένας απαλός πουρές.

Ντομάτες: Σύμφωνα με μελέτες, το λυκοπένιο που περιέχουν είναι αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και των σοβαρών καρδιακών παθήσεων. Για την αποτελεσματικότερη  απορρόφηση από τον οργανισμό ψήστε τις με λίγο λάδι.

Μπρόκολο: Ένα λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία αφού λειτουργεί ως πηγή βιταμινών C, K και A, καθώς και φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το σίδηρο. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την υγιή εξέλιξη των οστών, των δοντιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά την εισαγωγή στις στερεές τροφές αποτελεί μοναδική υπερτροφή για τα μωρά. Ωστόσο, χρειάζεται να το συστήνετε σταδιακά και σε μικρές ποσότητες προκειμένου ν’ αποφύγετε πεπτικά προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένο, όπως ενδείκνυται.

Αβοκάντο: Τα υγιή λιπαρά που προσφέρει βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και οι φυτικές ίνες στην ρύθμιση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι βιταμίνες του, C, E και Κ συνιστούν χρήσιμες υπερτοφές για το ανοσοποιητικό και τα υγιή οστά. Όντας εύπεπτα είναι κατάλληλα για τα μωρά που δοκιμάζουν στερεές τροφές. Χρησιμοποιήστε τα πολτοποιημένα σε πουρέ ή αναμειγμένα με άλλα φρούτα ή λαχανικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.