Διατροφικά tips για να μην το παρακάνεις αυτές τις γιορτές!

Διατροφικές συμβουλές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων

Γράφει η Διαιτολόγος- διατροφολόγος Μπουντούρη Ελευθερία

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το γιορτινό τραπέζι, το οποίο συνηθίζεται να είναι γεμάτο από πολλές διαφορετικές επιλογές. Τόσο από αλμυρά φαγητά όσο και από τα γλυκά των Χριστουγέννων που τόσο αγαπάμε.

Σε αυτά τα τραπέζια, έχει παρατηρηθεί ότι λαμβάνουμε τριπλάσια ποσότητα θερμίδων σε σχέση με μία απλή καθημερινή μέρα. Οπότε, αν πρόκειται να είσαι από τραπέζι σε τραπέζι αυτές τις γιορτές και αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία στη διατροφή σου αυτές τις γιορτές, υπάρχει τρόπος.

Παρακάτω θα βρεις μερικά tips, προκειμένου να μην πάρεις βάρος αλλά ούτε και να στερηθείς τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές των Χριστουγέννων.

Διατροφικές συμβουλές για τις γιορτές

Το πρωινό παραμένει σημαντικό ακόμα κι αν πρόκειται να ακολουθήσει γιορτινό τραπέζι. Ακόμα κι αυτές τις μέρες, φρόντισε να ξεκινάς την ημέρα σου μ’ ένα καλό πρωινό. Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θα κάνεις υπερβολές στο μεσημεριανό και θα καταναλώσεις την ποσότητα που χρειάζεσαι πραγματικά.

Ανάμεσα στα γεύματά σου φάε κάποιο σνακ με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, τ’ οποίο θα σε βοηθήσει να νιώθεις γεμάτος και μην υπερβάλεις με τα εδέσματα που μπορεί να έχεις στο σπίτι. Τρώμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, αποφεύγοντας τις υπερβολές.

diatrofika tips gia to giortino trapezi

Για το γιορτινό τραπέζι:

  • Όταν κάθεσαι στο γιορτινό τραπέζι ετοιμάζεις το πιάτο σου ως εξής: Βάζεις στο μισό σαλάτα, στο ¼ κρέας και στο ¼ που περισσεύει κάποια πηγή υδατανθράκων, όπως ρύζι ή πατάτες.
  • Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις το γεύμα σου από τη σαλάτα και στη συνέχεια να δοκιμάσεις τα υπόλοιπα εδέσματα. Προσπάθησε να μην φας μεγάλες ποσότητες από τηγανητά πιάτα και αλοιφές (σος), προκειμένου να απολαύσεις το κυρίως γεύμα που, συνήθως, είναι κάποιο είδος ψητού κρέατος ανάλογα τις παραδόσεις της κάθε περιοχής.
  • Αφαίρεσε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Απόφυγε την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα αναψυκτικά, τα οποία προσφέρουν κενές θερμίδες.
  • Καθυστέρησε όσο μπορείς την κατανάλωση των γιορτινών γλυκών. Έτσι, θα μπορείς να καταναλώσεις περισσότερα τις ημέρες των γιορτών, που οι πειρασμοί θα είναι σαφώς περισσότεροι.
  • Μην ξεχνάς την ενυδάτωσή σου. 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα είναι απαραίτητα.

Αν νιώσεις ότι το γεύμα σου παρά- ήταν μεγάλο ή βαρύ, βγες για περπάτημα. Διαφορετικά, επίλεξε οποιοδήποτε είδος άσκησης σε ευχαριστεί προκειμένου να καταναλώσεις με κάποιον τρόπο ενέργεια. Η φυσική δραστηριότητα έχει σημαντικά οφέλη και, ιδανικά, χρειάζεται να την έχουμε στη ζωή μας σε καθημερινή βάση, καθώς βοηθά προκειμένου να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι αυτές τις ημέρες δίνουμε σημασία στο να τις απολαύσουμε πλάι στους αγαπημένους μας ανθρώπους και να περάσουμε ωραίες στιγμές. Συνεπώς, το φαγητό έχει συμπληρωματικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Το απολαμβάνουμε, δοκιμάζουμε από όλα, αλλά δεν αποτελεί το βασικό συστατικό προκειμένου να περάσουμε όμορφα.

Δες ακόμα: Συναισθηματική υπερφαγία: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.