Τι να προσέξεις στον καθημερινό καθαρισμό προσώπου σου σύμφωνα με δερματολόγο

Πως κάνεις σωστό καθαρισμό προσώπου και τι λάθη να αποφύγεις

Η καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μας, συνήθως, ξεκινά και τελειώνει με τον καθαρισμό προσώπου μας. Και, παρότι μπορεί να μας φαίνεται ως ένα απλό μέρος της διαδικασίας περιποίησης, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνιση του ή ακόμη και να προκαλέσουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως ερεθισμό, λιπαρότητα ή ακμή. 

Ο Παναγιώτης Κατσικερός, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος μας εξηγεί τι χρειάζεται να προσέξουμε για έναν σωστό καθαρισμό προσώπου και εντοπίζει τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην καθημερινή μας περιποίηση.

Γιατί είναι σημαντικός ο σωστός καθημερινός καθαρισμός προσώπου;

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και τα νεκρά κύτταρα σε συνδυασμό με το σμήγμα που εκκρίνεται από το δέρμα και το μακιγιάζ που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είναι παράγοντες που επιβαρύνουν το δέρμα μας και την όψη του, προκαλώντας ανεπιθύμητες συνέπειες όπως μαύρα στίγματα, φραγμένους πόρους και ακμή. Συνεπώς, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις συνέπειες θα πρέπει να κάνουμε τον απαραίτητο καθαρισμό προκειμένου να απομακρύνουμε οτιδήποτε επιβλαβές από την επιδερμίδα μας.

Τι να προσέξεις στον καθαρισμό προσώπου στο σπίτι

Πριν τον καθαρισμό: Καλό είναι να αποφύγεις τις ακραίες θερμοκρασίες, είτε πρόκειται για πολύ υψηλές είτε για πολύ χαμηλές. Η καλύτερη επιλογή για να πλύνεις το πρόσωπό σου είναι να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του νερού στο μέτριο για να είναι χλιαρό.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού: Όταν το πρόσωπο δεν καθαρίζεται σωστά, τα επιβλαβή κατάλοιπα εισχωρούν στο δέρμα με αποτέλεσμα την πρόκληση της ακμής. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να ξεπλένεις καλά το πρόσωπό σου πάντα και να χρησιμοποιείς το κατάλληλο προϊόν για τις ανάγκες του δέρματός σου. Ανάλογα με το ph του προσώπου σου για παράδειγμα, υπάρχουν και τα αντίστοιχα καθαριστικά που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σου να παραμείνει ενυδατωμένη. Επιλέγοντας το σωστό για σένα θα αποφύγεις τυχόν ξηρότητα που μπορεί να προκληθεί.

Μετά τον καθαρισμό: Για να απομακρύνεις το νερό που έχει μείνει στο πρόσωπό σου, χρησιμοποίησε μια καθαρή πετσέτα, ώστε να μην υπάρχουν μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν κάποια μόλυνση. Στη συνέχεια, σκούπισε το πρόσωπο σου προσεκτικά και ταμποναριστά, χωρίς να το τρίβεις, για να μην δημιουργηθούν ερεθισμοί ή τραυματισμοί.

Τα λάθη που κάνεις στον καθημερινό καθαρισμό προσώπου

Όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ο σωστός καθαρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα. Κι όσο απλή διαδικασία κι αν ακούγεται, υπάρχουν λάθη που μπορεί να κάνουμε και να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ξηρότητα και ερεθισμό. Κατανοώντας αυτά τα λάθη, μπορείς να έχεις ένα πιο υγιές και όμορφο δέρμα.

Πλένεσαι συχνότερα απ’ όσο χρειάζεται

Όταν το πρόσωπο πλένεται σε συχνότερο βαθμό απ’ ότι χρειάζεται μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη ποσότητα σμήγματος, το οποίο ευνοεί και την ανάπτυξη της ακμής. Πλύνετε το πρόσωπό σας ιδανικά 1-2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Αρνητικά επηρεάζει το δέρμα και η συχνή απολέπιση, αφού μπορεί να το ερεθίσει ή να αφυδατώσει. Μέχρι 2 φορές είναι αρκετές.

Ταλαιπωρείς το δέρμα σου με το έντονο τρίψιμο

Η ένταση όταν τρίβεις το δέρμα σου μπορεί να επηρεάσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας σου και να προκαλέσει αφυδάτωση που οδηγεί στη δημιουργία ρυτίδων και τη χαλάρωση. Χρησιμοποίησε απαλή πετσέτα για το σκούπισμα του προσώπου σου.

Δεν ενυδατώνεις το πρόσωπό σου στο σωστό χρόνο

Για καλύτερα αποτελέσματα η ενυδάτωση χρειάζεται να είναι άμεση μετά τον καθαρισμό του προσώπου μας. Όταν το δέρμα είναι ακόμα νωπό, απορροφάται καλύτερα το προϊόν και εισχωρεί σε βάθος σε αντίθεση με όταν το δέρμα είναι στεγνό, όπου η απορρόφηση είναι πολύ χαμηλότερη.

Χρησιμοποιείς ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού προσώπου

Αν πλένεις το πρόσωπό σου και μετά νιώθεις το δέρμα σου να «τραβάει», τότε μάλλον το προϊόν που χρησιμοποιείς είναι πιο σκληρό απ’ ότι χρειάζεται η επιδερμίδα σου. Η λύση για να το αποφύγεις, είναι, συνήθως, ένα ήπιο προϊόν καθαρισμού. Αυτό, βοηθά στη διατήρηση ευεργετικών στοιχείων της επιδερμίδας, όπως τα φυσικά έλαια, τα οποία εξασφαλίζουν την ισορροπία της και τα καλά βακτήρια, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της.

Πως γίνεται ο καθαρισμός προσώπου στο σπίτι

Γιατί να κάνεις ιατρικό καθαρισμό προσώπου

Ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου είναι μια διαδικασία που εκτελείται από καταρτισμένους ειδικούς και αποτελεί έναν πιο εντατικό και αποτελεσματικό τρόπο καθαρισμού, απολέπισης και αναζωογόνησης του δέρματος στο πρόσωπο. Αν αναρωτιέσαι γιατί ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου είναι χρήσιμος και τι παραπάνω μπορεί να σου προσφέρει σε σύγκριση με την κλασσική περιποίηση στο σπίτι, οι παρακάτω λόγοι θα σε βοηθήσουν.

  • Βαθύς καθαρισμός: Ο ιατρικός καθαρισμός προσώπου εκτελεί έναν βαθύτερο και πιο ενδελεχή καθαρισμό του δέρματος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές περιποιήσεις προσώπου. Ο ειδικοί χρησιμοποιούν προϊόντα και τεχνικές ιατρικής ποιότητας για να απομακρύνουν τη βρωμιά, το λάδι και άλλους ρύπους από την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων.
  • Απολέπιση: Ο καθαρισμός από ειδικό περιλαμβάνει, συνήθως, ένα βήμα απολέπισης για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την αποσυμφόρηση των πόρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υφής και της εμφάνισης του δέρματος, καθιστώντας το πιο λείο, φωτεινό και νεανικό.
  • Εκχυλίσεις: Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μπορεί να πραγματοποιηθούν εκχυλίσεις προσώπου για να αφαιρεθούν τα μαύρα στίγματα, τα λευκά στίγματα και άλλες ακαθαρσίες από το δέρμα. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη του σχηματισμού ακμής και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του δέρματος.
  • Προσαρμοσμένη θεραπεία: Ο ειδικός προσαρμόζει την θεραπεία, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως η ακμή, η υπερμελάγχρωση ή η γήρανση.
  • Προϊόντα ιατρικής ποιότητας: Κατά τον καθαρισμό χρησιμοποιούνται προϊόντα με ιατρική ποιότητα, τα οποία είναι σχεδιασμένα με υψηλότερες συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών, διεισδύοντας βαθύτερα στο δέρμα και προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.