Ουλίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα
Η ουλίτιδα είναι μία πάθηση που πλήττει τα ούλα. Συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία των ούλων και φλεγμονή. Μπορεί να είναι είτε χρόνια είτε οξεία και εμφανίζεται σαν άμυνα του οργανισμού απέναντι στις τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια που ζουν στο στόμα. Η νόσος οδηγεί σε κακοσμία του στόματος και αδύναμα δόντια.
Δες ακόμα: Λεύκανση δοντιών: Αποκρυπτογράφηση τώρα!
Που οφείλεται η ουλίτιδα
Η ουλίτιδα δημιουργείται από την πλάκα των δοντιών και αποτελείται από βακτήρια, τα οποία μένουν μέσα στο στόμα για 2-3 ημέρες προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Οδοντική πλάκα είναι το κίτρινο επίχρισμα που σχηματίζεται πάνω στο δόντι ή γύρω από τα ούλα.
Ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί είναι με το τακτικό και ορθό βούρτσισμα των δοντιών αλλά και με τη χρήση οδοντικού νήματος μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος.
Αν η πλάκα παραμείνει στην οδοντική περιοχή για καιρό δημιουργείται πέτρα, η οποία πλέον για να απομακρυνθεί χρειάζεται τα ειδικά οδοντιατρικά εργαλεία. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφέ, διότι η νικοτίνη και η καφεϊνη είναι δυνατό να προκαλέσουν περιοδοντικά προβλήματα.
Γενικότερα η διατροφή που περιέχει ζάχαρη και όξινα ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, γι’ αυτό συνιστάται το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών. Όταν ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα βιτανίνης C αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να αναπτύξει κάποιο οδοντικό πρόβλημα.
Συμπτώματα της ουλίτιδας
Τα συνήθη συμπτώματα είναι τα πρησμένα ή πολύ μαλακά ούλα, η αιμορραγία των ούλων, η δυσάρεστη αναπνοή, η ευαισθησία των δοντιών κατά την κατάποση και σπανίως πύον ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια. Το χρώμα των ούλων τείνει να μετατρέπεται από ροζ σε κόκκινο.
Διάγνωση της ουλίτιδας
Η διάγνωση για την ουλίτιδα γίνεται εύκολα από τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο, μετά από έλεγχο των δοντιών και της γλώσσας. Καλό θα ήταν να ληφθεί και μία πανοραμική ακτινογραφία αν κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ο τελευταίος θα ελέγξει αν τα ούλα έχουν ευαισθησία και αν διαπιστώσει επίσης ότι υπάρχει πύον πρέπει να προχωρήσει σε καλλιέργεια.
Θεραπεία της ουλίτιδας
Η θεραπεία για την ουλίτιδα εξαρτάται από το βαθμό της νόσου και την κλινική εικόνα της στον εκάστοτε ασθενή. Η θεραπεία έγκειται στο συχνό καθαρισμό των δοντιών, στο ξέπλυμα του στόματος με ειδικό αντισηπτικό, η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και φυσικά, το συστηματικό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, το οποίο θα αποτρέψει το σχηματισμό πλάκας. Αν υπάρχει οδοντική πλάκα η θεραπεία έγκειται στον καθαρισμό σε ειδικό οδοντίατρο.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η ουλίτιδα
Οι επιπλοκές συνήθως προέρχονται από την καθυστέρηση του ασθενούς να επισκεφθεί οδοντίατρο και να τη θεραπεύσει. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα και ως εκ τούτου σε απώλεια ακόμη και των υγιών δοντιών. Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι περιοδοντικές παθήσεις είναι δυνατό να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, πρόωρο τοκετό και να αποτελέσουν κίνδυνο για πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση και αναπνευστικά προβλήματα.
Πρόληψη κατά της ουλίτιδας
Η καλύτερη πρόληψη για την ουλίτιδα είναι η καλή στοματική υγιεινή. Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (σίγουρα το μεσημέρι και το βράδυ) και καλό θα ήταν μετά από κάθε βούρτσισμα να ακολουθεί η χρήση οδοντικού νήματος. Το βούρτσισμα δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 3 λεπτά. Επίσης, συνιστάται τακτικός έλεγχος των δοντιών σε οδοντίατρο και καθαρισμός κάθε 6-12 μήνες.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την ουλίτιδα είναι ο Οδοντίατρος
Κλείστε ραντεβού με Οδοντίατρο