Λεύκανση δοντιών: Αποκρυπτογράφηση τώρα!

λεύκανση δοντιών

 

Η λεύκανση δοντιών αποτελεί τη δημοφιλέστερη συντηρητική επέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής, χάρη στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχει, άμεσα και ανώδυνα. Και όπως με κάθε δημοφιλές θέμα συζήτησης, γρήγορα προκύπτουν απορίες, προβληματισμοί αλλά και παραπληροφόρηση ή επικράτηση «μύθων» για τις διαδικασίες λεύκανσης των δοντιών.Παρακάτω διαλευκάνονται οι πιο συχνοί «μύθοι για τη λεύκανση».

“Όλα τα δόντια λευκαίνουν το ίδιο”

Στην πραγματικότητα κάθε δόντι αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στον λευκαντικό παράγοντα, με το είδος των ενδογενών χρωστικών να παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Για παράδειγμα, κιτρινισμένα δόντια αντιδρούν καλύτερα στη λεύκανση από αυτά που έχουν έναν γκρι τόνο. Άλλου είδους χρωστκές μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετα υποβοήθηση με συνδυαστικό τρόπο λεύκανσης στο ιατρείο και στο σπίτι.

“Μία συνεδρία λεύκανσης αρκεί για να έχω λευκά δόντια για πάντα”

Η λεύκανση είναι μία θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής, η οποία είναι αντιστρεπτή με αργούς ρυθμούς. Μετά τη λεύκανση, ο ασθενής είναι ο υπεύθυνος για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Μία ειδική οδοντόκρεμα λεύκανσης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Οι διατροφικές συνήθειες όμως αποτελούν το σημείο-κλειδί για να διατηρηθεί το λαμπερό αποτέλεσμα της λεύκανσης περισσότερο. Για παράδειγμα, αποφυγή κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού και τροφών με έντονες χρωστικές, όπως παντζάρια, κεράσια κ.ά., μπορούν μέχρι και να διπλασιάσουν το χρόνο παραμονής του αποτελέσματος σε σύγκριση με αλόγιστη χρήση των παραπάνω.

“Οι DIY συνταγές λεύκανσης έχουν το ίδιο αποτέλεσμα”

Τόσο στο διαδίκτυο, αλλά και από στόμα σε στόμα κυκλοφορούν διάφορες συνταγές για τη λεύκανση των δοντιών, με οδηγίες για το πως αυτές μπορούν να παρασκευαστούν στο σπίτι. Πέρα από το γεγονός ότι κάποιες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των δοντιών, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη απώλεια οδοντικής ουσίας και διαβρώσεις, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι εντελώς διαφορετικό. Και αυτό γιατί αυτές οι «λευκαντικές συνταγές» στοχεύουν στις εξωγενείς χρωστικές που έχουν επικαθήσει στην εξωτερική επιφάνεια της αδαμαντίνης, θαμπώνοντας το χρώμα των δοντιών. Αντίθετα, η λευκανση στο ιατρείο γίνεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου, μία χημική ουσία ικανή να διεισδύσει με ασφάλεια βαθύτερα και να απομακρύνει τις ενδογενείς χρωστικές, χαρίζοντας νεανική λάμψη στο χαμόγελο. Έτσι το αποτέλεσμα μιας πραγματικής λεύκανσης θα είναι πιο εντυπωσιακό και με σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.

“Τα προϊόντα λεύκανσης που βρίσκω στα σούπερ-μάρκετ είναι αβλαβή”

Τα λευκαντικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, περιέχουν πλήθος διαφορετικών ουσιών, και μπορεί να δρουν αφαιρώντας μόνο τις εξωγενείς χρωστικές, όπως επεξηγήθηκε παραπάνω, ή να περιέχουν χημικές ουσίες που στοχεύουν και τις ενδογενείς χρωστικές. Η ανεξέλεγκτη χρήση τους μπορεί να βλάψει τη στοματική υγεία. Τοποθέτηση του προϊόντος σε μεγάλη ποσότητα με σκοπό να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και χρήση του σε τερηδονισμένες περιοχές των δοντιών είναι επιζήμια. Και αυτό γιατί το προϊόν είναι όξινο, και όξινο περιβάλλον χρειάζεται και ο τερηδονισμένος οδοντικός ιστός για να συνεχίσει να καταστρέφεται. Επιπρόσθετα, χρήση αυτών των προϊόντων σε υπόβαθρο φλεγμονώδων ούλων μπορεί να τα ερεθίσει ακόμη περισσότερο, ενώ διαρροή του προς τη ρίζα του δοντιού μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απορρόφησή της. Δεδομένου ότι η τερηδόνα, η φλεγμονή των ούλων και άλλες ιδιαιτερότητες των δοντιών μπορούν να αποκαλυφθούν μετά από μία οδοντιατρική εξέταση και να διαγνωστούν από τον ειδικό, η χρήση αυτών των προϊόντων θα πρέπει να περιορίζεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου και υπό την καθοδήγησή του, ως επικουρικά λευκαντικά σκευάσματα, μετά από λεύκανση στο ιατρείο ή ακόμη και με νάρθηκες στο σπίτι.

“Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια”

Η λεύκανση αποτελεί διαδικασία αισθητικής οδοντιατρικής και δεν γίνεται για θεραπευτικούς λόγους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτική για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, αλλά αναζητάται με στόχο ένα ομορφότερο και λαμπερότερο χαμόγελο. Με τη χρήση εγκεκριμένων υλικών και σωστής τεχνικής, και τηρουμένων των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, η λεύκανση δεν καταστρέφει τα δόντια, και πέραν μιας ελαφριάς υπερευαισθησίας που προκαλείται για 24-48 ώρες, δεν έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Από την άλλη, κάθε διαδικασία που εκτελείται λανθασμένα, μπορεί να είναι επιζήμια.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.