Σακχαρώδης διαβήτης

sakxarwdis diavitis

Πληροφορίες για το σακχαρώδη διαβήτη

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις παθήσεις του μεταβολισμού. Οι τροφές που καταναλώνουμε διασπώνται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά μας χωρίς τη συμβολή της ινσουλίνης, η οποία αποτελεί το «μεταφορικό μέσο».

Η ινσουλίνη παράγεται στο πάγκρεας. Μετά την κατανάλωση φαγητού το πάγκρεας απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου- γλυκόζης στο αίμα.

Δες ακόμα: Eνημερώσου και εξετάσου τώρα για Διαβήτη από 20€!

Ο διαβητικός παρουσιάζει υψηλή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται. Αν το αίμα έχει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης τα κύτταρα αδυνατούν να την απορροφήσουν και έτσι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες για ενέργεια του σώματος.

Υπάρχουν 3 είδη διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1, όπου δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2, όπου δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή αυτή που παράγεται δεν ανταποκρίνεται στα κύτταρα και ο διαβήτης της κύησης, ο οποίος παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πού οφείλεται ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης οφείλεται σε ανωμαλίες του μεταβολισμού ζωτικών υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός τόσο στη δομή του όσο και για τις καύσεις. Αυτά μπορεί να είναι το σάκχαρο, λίπη και διάφορες πρωτεΐνες. Στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη η αιτία είναι η αυξημένη ποσότητα σακχάρου στο αίμα λόγω διαταραχής της γλυκόζης.

symptomata diaviti

Συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο διαβήτης βασίζονται στον τύπο κατά κύριο λόγο. Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να προκληθεί ξαφνικά και τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι η υπογλυκαιμία και η διαβητική κετοξέωση. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην παρουσιάσει συμπτώματα και για αυτό θεωρείται και πιο ύπουλος. Υπάρχει όμως μια σειρά συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται ως κλασσικά για όλους τους τύπους διαβήτη και αυτά είναι:

• Απώλεια πολλών ούρων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αφυδάτωσης
• Θολήόραση
• Έλλειψησωματικής ενέργειας
• Συχνουρία
• Πολυουρία
• Ξηροστομία
• Έντονη κατανάλωση φαγητού λόγω έλλειψης συστατικών από τον οργανισμό
• Απώλεια σωματικού βάρους λόγω έλλειψης ινσουλίνης
• Ξηρότητα τηςστοματικής κοιλότητας
• Έντονη ανάγκηγια νερό

Όπως ήδη αναφέρθηκε μπορεί ο διαβήτης να είναι ασυμπτωματικός και να εντοπιστεί από τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το, σακχαρώδη διαβήτη είναι ο Ενδοκρινολόγος, o Παθολόγος και ο Διαβητολόγος.

Διάγνωση για το σακχαρώδη διαβήτη

Η διάγνωση για το σακχαρώδη διαβήτη γίνεται μέσω γενικής εξέτασης ούρων και αίματος. Εκεί εντοπίζεται αυξημένο επίπεδο γλυκόζης.

Ο διαβήτης είναι εύκολο να διαγνωσθεί όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτή την πάθηση. Η επιβεβαίωση γίνεται με τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν κάποια κριτήρια που έχουν καθιερωθεί παγκοσμίως για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και αυτά είναι τα εξής:
• Τιμή γλυκόζης που ορίζεται >200mg/dl με συνοδεία συμπτωμάτων διαβήτη
• Τιμή σακχάρου μετά από 8 ώρες αποχής από φαγητό >126mg/dl
• Τιμή σακχάρου 2 ώρες μετά από ποσότητα 75g γλυκόζης που έχει έλθει στον οργανισμό δια της στοματικής οδού >200mg/dl

Θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση του ασθενούς για το πως πρέπει να διαχειριστεί το σακχαρώδη διαβήτη στην καθημερινότητά του όπως στη διατροφή, στον έλεγχο αλλά και στη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνει την ινσουλίνη.

Ο γλυκαιμικός έλεγχος καθώς και ο περιορισμός παραγόντων κινδύνου ως προς τη δημιουργία επιπλοκών είναι οι κύριοι στόχοι της θεραπείας που δίνεται στον διαβητικό ασθενή.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 λαμβάνουν ινσουλίνη ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αρχικά αλλάζουν τις διατροφικές του συνήθειες και ελέγχουν το σωματικό τους βάρος. Επίσης γίνεται λήψη αντιδιαβητικών φαρμακευτικών σκευασμάτων διά της στοματικής οδού.

Μόνο σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα χορηγείται ινσουλίνη.Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση ινσουλίνης γίνεται υποδόρια και η δοσολογία ρυθμίζεται με βάση τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ο διαβήτης κύησης θεραπεύεται μετά τον τοκετό.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης

Όταν ο διαβητικός ασθενής έχει ρυθμίσει τις τιμές του σακχάρου τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το αν θα εμφανίσει επιπλοκές. Επιβαρυντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, οι αυξημένες τιμές χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η μη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη επιφέρει επιπλοκές που χαρακτηρίζονται ως οξείες και ως χρόνιες.

Στις οξείες κατατάσσονται η υπογλυκαιμία, η διαβητική κετοξέωση και το διαβητικό ή υπερωσμωτικό κώμα. Όσο για τις χρόνιες επιπλοκές η διαβητική μακροαγγειοπάθεια είναι η πιο συχνή. Άλλες επιπλοκές στον οργανισμό που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η περιοδοντίτιδα, ξανθελάσματα αλλά και η ευαισθησία του οργανισμού σε λοιμώξεις.

Η χρονιότητα της νόσου προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθεια, γάγγραινα στα πόδια (αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό), καθώς και αδυναμία επούλωσης τραυμάτων.

Πρόληψη κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Σε κάθε περίπτωση εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας, ελέγξτε τακτικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, διακόψτε το κάπνισμα, και κυρίως, συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό γιατρό, αν η διάγνωση δείξει ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟ