Σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το σακχαρώδη διαβήτη

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις παθήσεις του μεταβολισμού. Οι τροφές που καταναλώνουμε διασπώνται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρά μας χωρίς τη συμβολή της ινσουλίνης, η οποία αποτελεί το «μεταφορικό μέσο». Η ινσουλίνη παράγεται στο πάγκρεας. Μετά την κατανάλωση φαγητού το πάγκρεας απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μειώνει τα επίπεδα σακχάρου- γλυκόζης στο αίμα.
Ο διαβητικός παρουσιάζει υψηλή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται. Αν το αίμα έχει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης τα κύτταρα αδυνατούν να την απορροφήσουν και έτσι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες για ενέργεια του σώματος. Υπάρχουν 3 είδη διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1, όπου δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2, όπου δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή αυτή που παράγεται δεν ανταποκρίνεται στα κύτταρα και ο διαβήτης της κύησης, ο οποίος παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη

Συνήθως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ασυμπτωματικός. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης των εξής συμπτωμάτων:

  • έντονη δίψα
  • συχνουρία
  • πολυουρία
  • ακόρεστο αίσθημα πείνα
  • ξηροστομία
  • εύκολη κόπωση
  • θολή όραση
  • στομαχικές διαταραχές
  • απώλεια σωματικού βάρους

Διάγνωση για το σακχαρώδη διαβήτη

Η διάγνωση για το σακχαρώδη διαβήτη γίνεται μέσω γενικής εξέτασης ούρων και αίματος. Εκεί εντοπίζεται αυξημένο επίπεδο γλυκόζης.

Θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη

Η θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη είναι αποτελεσματική, αλλά χορηγείται εφ΄ όρου ζωής. Ο ασθενής καλείται να λαμβάνει καθημερινά ινσουλίνη ως ενέσιμο. Για το διαβήτη τύπου 1 απαιτείται εκτός από ενέσιμη ινσουλίνη συγκεκριμένη δίαιτα και άσκηση. Ο διαβήτης τύπου 2 απαιτεί τη λήψη φαρμακευτικών χαπιών, δίαιτα και άσκηση. Η τρίτη μορφή θεραπεύεται μετά τον τοκετό.

Επιπλοκές που παρουσιάζει ο σακχαρώδης διαβήτης

Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία ή να πέσει σε κώμα. Η χρονιότητα της νόσου προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα, παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευροπάθεια, γάγγραινα στα πόδια (αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό), καθώς και αδυναμία επούλωσης τραυμάτων.

Πρόληψη κατά του σακχαρώδους διαβήτη

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Σε κάθε περίπτωση εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας, ελέγξτε τακτικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας, διακόψτε το κάπνισμα, και κυρίως, συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό γιατρό αν η διάγνωση δείξει ότι πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το, σακχαρώδη διαβήτη είναι ο Ενδοκρινολόγος και ο Διαβητολόγος

Κλείστε ραντεβού με Ενδοκρινολόγο

Κλείστε ραντεβού με Διαβητολόγο