Δυσοσμία του στόματος

dysosmia-stomatos

Τι είναι η δυσοσμία του στόματος

Η δυσοσμία του στόματος είναι μία κατάσταση που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας τους και σε στιγμή στη ζωή τους.

Δες ακόμα: Πώς προκαλείται η κακοσμία του στόματος;

Πρόκειται για δυσάρεστη οσμή της αναπνοής και απαντάται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας στόματος έχει και κοινωνικές συνέπειες, καθώς ο άνθρωπος που υποφέρει από κακοσμία δεν το αντιλαμβάνεται και άρα, δεν είναι εύκολη η πρόληψή της.

Που οφείλεται η δυσοσμία στόματος

Η δυσοσμία του στόματος το πρωί πριν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή φάμε ή πιούμε κάτι είναι συνηθισμένη και εμφανίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων περίπου 9 στους 10.

Προκαλείται από το σάλιο που στεγνώνει στο στόμα μας κατά την διάρκεια της νύχτας και επίσης οφείλεται στα υπολείμματα τροφών και αίματος που αν δεν απομακρυνθούν με το βραδινό βούρτσισμα μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες, προκαλώντας τη δυσάρεστη οσμή.

Ευτυχώς για μας, η προσωρινή αυτή κακοσμία εξαφανίζεται μόλις πιούμε ή φάμε κάτι ή αν καθαρίσουμε τα δόντια μας.

Το 90% των περιπτώσεων δυσοσμίας οφείλεται σε κακή συντήρηση της στοματικής κοιλότητας, και πιο συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη βακτηριδίων από τα υπολείμματα τροφών μέσα σε αυτή.

Μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινάει από το στομάχι μας μια και ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας ο οποίος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα.

Είναι απαραίτητη η καθημερινή φροντίδα και καθαριότητα των δοντιών (βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος), ώστε να απομακρυνθούν το ταχύτερο δυνατό από το στόμα τα υπολείμματα τροφών αμέσως μετά το γεύμα.

Δυσοσμία στόματος προκαλείται και σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν συγκεκριμένες παθήσεις για παράδειγμα :

 • Οι διαβητικοί παράγουν ουσίες που ονομάζονται κετόνες οι οποίες προκαλούν μία δυσάρεστη οσμή.
 • Ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες αρρώστιες του συκωτιού έχουν μία χαρακτηριστική δυσοσμία την ηπατική απόπνοια.

Φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή, όπως τα ηρεμιστικά.

Δυσοσμία μπορεί επίσης να προκληθεί και από φλεγμονές στα δόντια, στο στόμα και στο φάρυγγα όπως έλκη, φαρυγγίτιδα, περιοδοντικές ασθένειες, ουλίτιδα, ξηροστομία, τερηδόνα και αναπνευστικά προβλήματα όπως βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα.

Συμπτώματα της δυσοσμίας στόματος

Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσάρεστη οσμή της αναπνοής. Δυστυχώς όμως, η δυσοσμία του στόματος είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται οι άλλοι και όχι εμείς.

teridona

Διάγνωση της δυσοσμίας στόματος

Η συνήθεια της αναπνοής μέσα στις κλειστές μας χούφτες και η προσπάθεια μετά να τις μυρίσουμε δεν είναι η πιο καλή και ασφαλής μέθοδος διάγνωσης , διότι ο άνθρωπος τείνει να συνηθίζει τη μυρωδιά του.

Ίσως ο πιο σίγουρος τρόπος για να μάθουμε αν μυρίζει το στόμα μας ή όχι είναι να ρωτήσουμε ένα κοντινό- δικό μας άνθρωπο.

Αν το πρόβλημα επιμείνει πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, ώστε να διαγνώσει αν υπάρχει κάποια στοματική διαταραχή που χρήζει θεραπείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσοσμία στόματος

Επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε έξι ή οκτώ μήνες για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών. Υγιή δόντια και ούλα σημαίνει, τις περισσότερες φορές, ευχάριστη αναπνοή!

Αν φοράτε οδοντοστοιχίες (μασέλες), βεβαιωθείτε ότι τις καθαρίζετε καλά κάθε μέρα!

Αν φοράτε ορθοδοντικά άγκιστρα (σιδεράκια), συνιστάτε σχολαστική στοματική υγιεινή γιατί οι τροφές σφηνώνουν ανάμεσα στα άγκιστρα.

Γενικά η δυσοσμία του στόματος προλαμβάνεται με τη σωστή υγιεινή και καθημερινή φροντίδα των δοντιών και της γλώσσας μας. Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος δυσοσμίας στόματος είναι:

 • Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα θα μας πάρει 3 με 4 λεπτά.
 • Καθάρισμα της γλώσσας με την οδοντόβουρτσα.
 • Χρήση στοματικού διαλύματος.
 • Θυμηθείτε να αλλάζετε τη βούρτσα σας τακτικά ώστε να είναι αποτελεσματική. Τρεις ή τέσσερις μήνες είναι ένα φυσιολογικό διάστημα για αλλαγή βούρτσας.
 • Διακοπή ή μείωση του καπνίσματος.
 • Αποφυγή κατανάλωσης καφέ.
 • Συχνή κατανάλωση υδατανθράκων, λαχανικών, φρούτων

Αν το πρόβλημα επιμείνει πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν οδοντίατρο ή περιοδοντολόγο, ώστε να διαγνώσει αν υπάρχει κάποια στοματική διαταραχή που χρήζει θεραπείας.

Χρήσιμα tips για την καταπολέμηση της δυσοσμίας του στόματος

 • Χρήση spray, αν νιώστε την ανάγκη να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
 • Χρήση τσίχλας ή καραμέλας actizol. Τέτοιου είδους σκευάσματα βοηθούν στην απορρόφηση των οσμών.
 • Μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε τη ροή του σάλιου μετά τα γεύματα ή ξεπλύνετε το στόμα με άφθονο νερό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Η κατάλληλη ειδικότητα για την δυσοσμία στόματος είναι ο Οδοντίατρος και ο Περιοδοντολόγος.