Οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση πρόκειται για μία νόσο του οστού που χαρακτηρίζεται από αραίωση του οστίτη ιστού , σχηματισμό πόρων στα οστά και μείωση της οστικής μάζας.

Βρες τους καλύτερους γιατρούς για την οστεοπόρωση

Απαντάται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών και παρατηρείται διαταραχή στη δομή των οστών. Η μείωση της οστικής αντοχής καθιστά πιο εύθραυστα τα οστά και έτσι αυξάνει τις πιθανότητες καταγμάτων σε διάφορα σημεία του σκελετού.

Είναι το πιο συχνό νόσημα των οστών και αφορά κυρίως γυναίκες.

Που οφείλεται η οστεοπόρωση

Η πρωτοπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, λόγω μείωσης των οιστρογόνων ή φυσιολογικής φθορά των οστών.

Η δευτεροπαθής εμφανίζεται εξαιτίας κάποιων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υπογοναδισμός και εξαιτίας μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων.

Σημαντικό ρόλο παίζουν το ιατρικό ιστορικό, η κληρονομικότητα, το φύλο, η διατροφή, οι ορμόνες, η φυλή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, το χαμηλό σωματικό βάρος, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η πρόωρη εμμηνόπαυση και το ιστορικό καταγμάτων.

Συμπτώματα της οστεοπόρωσης

Τα βασικά συμπτώματα της οστεοπόρωσης είναι ο πόνος στην πλάτη και στα άκρα, η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, η απώλεια ύψους και τα συχνά κατάγματα στο σπόνδυλο, στον αυχένα, στο ισχίο και στους καρπούς.

Παρόλα αυτά η οστική απώλεια τα πρώτα χρόνια εξελίσσεται ασυμπτωματικά. Μπορεί να παρατηρηθούν και παραμορφώσεις στο σκελετό.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης

Η διάγνωση για την οστεοπόρωση γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Εν συνεχεία, ακολουθούν αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις και λαμβάνονται ακτινογραφίες και σπινθηρογράφημα.

Οι ενδοκρινικές προϋπάρχουσες παθήσεις είναι επίσης ένα δείγμα που οδηγεί σε ανάγκη τακτικού ελέγχου του ασθενούς.

Θεραπεία της οστεοπόρωσης

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης εξαρτάται από τη συμπτωματολογία και από τον εκάστοτε ασθενή. Μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης, συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο, φάρμακα διφωσφονικά, καλσιτονίνη και δενοσουμάμπη.

Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζει και η πρόληψη της νόσου, μέσα από σωστή διατροφή, αποφυγή καταχρήσεων και τακτικό έλεγχο των επιπέδων βιταμινών στον οργανισμό.

Στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση η υποκατάσταση των οιστρογόνων βοηθούν στην αποφυγή της οστικής απώλειας και των καταγμάτων.

Για την αποφυγή του πόνου προτείνεται η χορήγηση αναλγητικών.

Πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε την οστεοπόρωση είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης, συνιστάται τακτική σωματική άσκηση, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος.

Μετά την ηλικία των 65 ετών συνιστάται τακτικός αιματολογικός έλεγχος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οστεοπόρωση είναι ο Ρευματολόγος