Οξεία γαστρίτιδα

okseia gastritida

Τι είναι η οξεία γαστρίτιδα

Η οξεία γαστρίτιδα αποτελεί αιφνίδια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Η φλεγμονή που αναπτύσσεται γρήγορα καλείται οξεία.

Δες ακόμα: Κολονοσκόπηση: Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Που οφείλεται η οξεία γαστρίτιδα

Η οξεία γαστρίτιδα οφείλεται σε κατάποση τοξικών συστατικών, ήτοι αλκοόλ ή δηλητήρια. Αναλόγως του αιτίου που την προκάλεσε χαρακτηρίζεται ως μεταδοτική ή μη μεταδοτική. Τα αίτιά της τοποθετούνται σε μολύνσεις από ιούς, από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αντιδράσεις σε φάρμακα, αυξημένη παραγωγή οξέως του στομάχου, αυτοάνοσα νοσήματα, επιστροφή χολής στο στομάχι, παρασιτώσεις και οργανικά σοκ που προέρχονται από βαριές ασθένειες ή τραυματισμούς.

Συμπτώματα της οξείας γαστρίτιδας

Τα συμπτώματα δεν είναι σαφώς καθορισμένα, πάντως περιλαμβάνουν μέτριο πυρετό, ναυτία, δυσπεψία, έντονα φουσκώματα μετά από γεύματα, επιγαστρικό πόνο, αίσθημα δίψας, απώλεια όρεξης και αίσθημα κόπωσης.

Διάγνωση για την οξεία γαστρίτιδα

Η διάγνωση της οξείας γαστρίτιδας γίνεται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, ενώ μπορεί να χρειαστεί εξέταση αίματος και γαστροσκόπηση.

Θεραπεία της οξείας γαστρίτιδας

Η θεραπεία για την οξεία γαστρίτιδα περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων της κατηγορίας των πραζολών, αντιόξινα ή σουρκαφλάτη, ανταγωνιστές των υποδεοχέων ισταμίνης, όπως η σιμεθιδίνη και τα παράγωγά της. Η θεραπεία αυτή χορηγείται για 4 έως 8 βδομάδες σε μορφή χαπιού. Στην περίπτωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού χορηγείται αντιβιοτική αγωγή, η οποία επιτυγχάνει την πλήρη εκρίζωση του μικροβίου στο 98% των περιπτώσεων. Ο έλεγχος για την πλήρη εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου επιτυγχάνεται μέσω ενός τεστ αναπνοής (εκπνοή μέσα σε ένα σακουλάκι), και όχι απλώς με μία γαστροσκόπηση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις έντονης αιμορραγίας απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.  Για την πλήρη ίαση και την αποφυγή της νόσου ο γιατρός προτρέπει τον ασθενή να καταναλώνει τρόφιμα που δεν έχουν συνέπειες στον εκάστοτε οργανισμό, ενώ συστήνεται η λήψη τροφής με μικρά και συχνά γεύματα. Είναι σημαντική και η ψυχολογική στήριξη του ασθενούς, διότι θα κληθεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, μειώνοντας το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Επιπλοκές της οξείας γαστρίτιδας

Οι επιπλοκές της οξείας γαστρίτιδας εξαρτώνται από τον τύπο της. Η συνηθέστερη είναι η πρόκληση έλκους στομάχου, ενώ σε μικρό ποσοστό κάποιες μορφές γαστρίτιδας ευθύνονται για ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Οι γαστρίτιδες είναι κατά βάση μεταδοτικές όταν οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση.

Πρόληψη της οξείας γαστρίτιδας

Για την πρόληψη της οξείας γαστρίτιδας προτείνονται τα εξής: μέτρο στην ποσότητα του φαγητού, μείωση της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας καφέ ή αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή της κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα και αποφυγή λήψης ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως η ασπιρίνη και τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία γαστρίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο