Δυσπεψία

Τι είναι η δυσπεψία
Η δυσπεψία δεν αποτελεί ασθένεια αλλά σύμπτωμα και ορίζεται ως διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Η δυσπεψία ή αλλιώς και βαρυστομαχιά δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας κατά την πέψη.
Που οφείλεται η δυσπεψία
Η δυσπεψία οφείλεται σε διάφορους λόγους με κυριότερη αιτία την υπερκατανάλωση τροφής ή αλκοόλ. Επίσης υπάρχουν τροφές οι οποίες είναι δύσπεπτες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία της πέψης και ο ασθενής να έχει αυτό το αίσθημα της δυσφορίας. Άλλοι λόγοι στους οποίους οφείλεται η δυσπεψία είναι:
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Έλκος στομάχου και δωδεκαδάχτυλου
- Νόσος του Crohn
- Γαστρίτιδα
- Καρκίνος στομάχου
- Λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως ασπιρίνη
Συμπτώματα της δυσπεψίας
Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η δυσπεψία είναι τα εξής:
- Πόνος στην περιοχή του στομαχιού
- Ρέψιμο
- Αίσθημα καούρας
- Εμετός
Πολύ σπάνια υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως μαύρα κόπρανα, απώλεια σωματικού βάρους αλλά και δύσπνοια. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κατάλληλο ιατρό.
Διάγνωση της δυσπεψίας
Η διάγνωση για τη δυσπεψία βασίζει στην κλινική εξέταση από τον ιατρό, στη λήψη ιστορικού του ασθενούς αλλά και σε μια σειρά από εξετάσεις που έχουν κυρίως στόχο να διερευνήσουν την αιτία της δυσπεψίας. Οι εξετάσεις ποικίλλουν και μπορεί να είναι: αιματολογικός έλεγχος, γαστροσκόπηση ή και ακτινολογικός έλεγχος.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπεψία
Η δυσπεψία αντιμετωπίζεται κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων. Τα πιο συνηθισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται στους ασθενείς είναι τα αντιόξινα, το αλιγινικό άλας και Η2-ανταγωνιστές.
Πρόληψη κατά της δυσπεψίας
Προς αποφυγή της δυσάρεστης αυτής κατάστασης που επιφέρει η δυσπεψία καλό είναι όλοι να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα. Παραθέτονται κάποιες γενικές και απλές οδηγίες:
- Λήψη μικρών και τακτικών γευμάτων μέσα στη μέρα
- Αργό και καλό μάσημα τροφής
- Περιορισμός κατανάλωσης ερεθιστικών τροφών και ποτών για το στομάχι
- Διατήρηση σωματικού βάρους
- Ένταξη σωματικής δραστηριότητας
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τη δυσπεψία είναι ο ο Παθολόγος και ο Γαστρεντερολόγος