Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Ελικοβακτηρίδιο-του-πυλωρού-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Πληροφορίες για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι παρόν σε ασθενείς με χρόνιες γαστρίτιδες και γαστρικά έλκη, και επίσης σχετίζεται με την ανάπτυξη δωδεκαδακτυλικού έλκους και καρκίνου του στομάχου. Το 80% των ατόμων που προσβάλλονται από ελικοβακτηρίδιο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ πιθανολογείται ότι το 50% του πληθυσμού έχει ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Απαντάται συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις ανεπτυγμένες θεωρείται οικογενειακό μεταδοτικό νόσημα, διότι είναι εύκολο να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσα από τη χρήση κοινών αντικειμένων και τροφών.

Συμπτώματα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι συνήθως ασυμπτωματική. Οξεία μόλυνση μπορεί να παρουσιαστεί υπό μορφής γαστρίτιδας με έντονο στομαχόπονο και ναυτία. Παρατηρείται επίσης ανορεξία, φούσκωμα και εμετός. Χρόνια φλεγμονή στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει γαστρικά έλκη ή καρκίνωμα.

Διάγνωση για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Για τη διάγνωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού απαιτείται ταυτοποίηση των συμπτωμάτων από ειδικό γιατρό και στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση χρησιμοποιούνται το τεστ αντισωμάτων στο αίμα, το αντιγονικό τεστ κοπράνων και το τεστ αναπνοής. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι μέσω βιοψίας δείγματος μετά από ενδοσκόπηση με τεστ ουρεάσης, μικροβιολογικής καλλιέργειας και ιστολογικής εξέτασης.

Πώς αντιμετωπίζεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για 7- 10 ημέρες. Πρόκειται για αντιβιοτική αγωγή σε συνδυασμό με φάρμακα που αναστέλλουν την αντλία πρωτονίων. Τα αντιβιοτικά που προτιμώνται λόγω της αποτελεσματικότητάς τους είναι η κλαρυθρομυκίνη και η αμοξυκιλλίνη.

Πρόληψη κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

Για την πρόληψη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σσυσήνονται: καλές συνθήκες υγιεινής, καλό πλύσιμο χεριών και προσοχή στην ποιότητα της διατροφής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο