Καρκίνος ωοθηκών

Καρκίνος-ωοθηκών-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο καρκίνος ωοθηκών

Οι ωοθήκες αποτελούν βασικό όργανο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Σε κάθε πλευρά της μήτρας υπάρχει μια ωοθήκη. Η κακοήθης βλάβη που προκαλείται στα κύτταρα των ωοθηκών είτε στη μια πλευρά είτε και στις δύο. Αυτή η βλάβη έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό όγκου και αυτή η κατάσταση ορίζεται ως καρκίνος των ωοθηκών. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εμφανίζεται στις γυναίκες συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.

Δες ακόμα: Μειωμένο απόθεμα ωαρίων: Πως μπορώ να μείνω έγκυος;

Που οφείλεται ο καρκίνος ωοθηκών

Τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο των ωοθηκών μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Η νόσος συνδέεται με διάφορους ενοχοποιητικούς παράγοντες. Οι πιο διαδεδομένοι είναι:

 • Ιστορικό στην οικογένεια
 • Η ύπαρξη του γονιδίου BRCA1 αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης
 • Ηλικία ή και ορμονικοί παράγοντες

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι μύθος πως ο καρκίνος των ωοθηκών οφείλεται σε λόγους όπως: διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, ιός της παρωτίτιδας και χρήση ταλκ στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Συμπτώματα του καρκίνου ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους τύπος καρκίνου που στο αρχικό του στάδιο δεν εκδηλώνει καθόλου συμπτώματα. Όταν όμως προχωράει και αρχίζει και εμφανίζει συμπτώματα τότε αυτά ποικίλλουν και είναι ασαφή. Τα πιο συνηθισμένα που καταγράφονται είναι:

 • Οίδημα και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
 • Ναυτία ή και φούσκωμα
 • Δυσκοιλιότητα
 • Συχνοουρία
 • Αύξηση σωματικού βάρους
 • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 • Πόνος κατά τη συνουσία
 • Εξόγκωμα στην κοιλιά

Τα συμπτώματα που ήδη αναφέρθηκαν δεν εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών και για αυτό το λόγο είναι πολύ εύκολο να υπάρξει σύγχυση. Μόνο η ιατρική διάγνωση μπορεί να επιβεβαιώσει τα συμπτώματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Διάγνωση για τον καρκίνο ωοθηκών

Η διάγνωση για τον καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να γίνει κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Ο γιατρός υποβάλλει την ασθενή σε κλινικό έλεγχο με ψηλάφηση στην κοιλιακή χώρα για να ελέγξει αν υπάρχει όγκος. Επίσης γίνεται και κολπική εξέταση από τον γιατρό στην ασθενή. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις είναι η αξονική και μαγνητική τομογραφία,το  υπερηχογράφημα κοιλίας αλλά και η μέτρηση καρκινικών δεικτών μέσω αιματολογικής εξέτασης. Σύμφωνα με το περιστατικό μπορεί να γίνει λαπαροσκόπηση ώστε να ληφθεί δείγμα από τον όγκο και να σταλεί για βιοψία.

Ο καρκίνος των ωοθηκών χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Συγκεκριμένα:

 • Στάδιο I όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες
 • Στάδιο ΙΙ όταν ο καρκίνος έχει αρχίσει μα εξαπλώνεται σε κοντινά όργανα
 • Στάδιο ΙΙΙ όταν ο καρκίνος εντοπίζεται στα εσωτερικά τοιχώματα της περιοχής της κοιλίας, ή των λεμφαδένων ή και των εντέρων
 • Στάδιο ΙV όταν ο καρκίνος έχει κάνει μεταστάσεις στο συκώτι ή στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα

Θεραπεία για τον καρκίνο ωοθηκών

Για να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών παίζει ρόλο το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος καθώς και η κατάσταση της υγείας της ασθενούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος. Γίνεται αφαίρεση των κυττάρων που παρουσιάζουν κακοήθεια και σε περίπτωση που έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα τότε γίνεται αφαίρεση και των σημείων που έχουν προσβληθεί. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να γίνουν συνοδευτικά με τη χειρουργική επέμβαση ή και να ακολουθηθούν μόνες τους ως μέτρα αντιμετώπισης.

Πρόληψη κατά του καρκίνου ωοθηκών

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Θα ήταν καλό όμως κάθε χρόνο όλες οι γυναίκες να υποβάλλονται σε απλό υπερηχογράφημα καθώς αυτό μπορεί να συντελέσει στην πρώιμη διάσταση της νόσου.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ