Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι ο όρος που αναφέρεται στην τελευταία φυσιολογική έμμηνο ρύση της γυναίκας. Η διάγνωση τίθεται εκ των υστέρων ,δηλαδή μετά από 12 μήνες αμηνόρροιας. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51,5 έτη με μια απόκλιση 3 έως 4 έτη.

Δες ακόμη: Ασυνήθιστα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα: πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Παράγοντες που επηρεάζουν την ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι η ηλικία εμμηναρχής, η κληρονομικότητα, η διατροφή, ο αριθμός των τοκετών καθώς και η μέση διάρκεια του καταμήνιου κύκλου.

Οι πολύτοκες γυναίκες παρουσιάζουν μια στατιστικά σημαντική παράταση της ηλικίας εμμηνόπαυσης κατά 1,5έτος σε σχέση με τις άτοκες. Επίσης, οι γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζουν εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία (1 με 2 χρόνια νωρίτερα).

Περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος που χαρακτηρίζεται από την παρουσία των ενδοκρινολογικών, βιολογικών και κλινικών σημείων της επερχόμενης εμμηνόπαυσης. Ξεκινά περίπου στο 45 έτος και τελειώνει ένα χρόνο μετά την εμμηνόπαυση.

Χαρακτηρίζεται από τις διαταραχές της εμμηνορυσίας και τα αγγειοκινητικά συμπτώματα(εξάψεις, εφιδρώσεις).

Κλιμακτήριος είναι ηχρονική μεταβατική περίοδος που καλύπτει όλη τη φάση της περιεμμηνόπαυσης, την εμμηνόπαυση και φθάνει μέχρι το 65 έτος ηλικίας.

Που οφείλεται η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση οφείλεται στην προοδευτική απώλεια του αριθμού των ωοθυλακίων αλλά και την έκπτωση της λειτουργικότητας τους.

Η σταδιακή μείωση των ωοθυλακίων έχει ως απόρροια τη μείωση της παραγωγής ορμονών(οιστρογόνων και προγεστερόνης) και την αύξηση των γοναδοτροπινών(FSH-LH).

Οι επιπτώσεις και οιδιαταραχές που προκαλούνται κατά την εμμηνόπαυση οφείλονται ακριβώς στην οιστρογονική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πολλά δυσάρεστα συμπτώματα. Τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των γυναικών.

Η μείωση των οιστρογόνων καθιστά πιο ευπαθείς τις γυναίκες στα συμπτώματα, τα οποία επιμένουν γιαπολλά χρόνια.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

 • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
 • Αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα παλμών)
 • Ακράτεια ούρων
 • Συχνουρία
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού
 • Κολπική ξηρότητα
 • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
 • Διαταραχή ύπνου
 • Άγχος
 • Κατάθλιψη, διαταραχές του συναισθήματος
 • Ευερεθιστότητα
 • Οστεοπόρωση
 • Αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο)
 • Ρυτίδες
 • Ξηρότητα δέρματος
 • Αλλαγή στην ελαστικότητα του προσώπου

Διάγνωση για την εμμηνόπαυση

Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης γίνεται μέσω της αναγνώρισης των συμπτωμάτων.

Η πάσχουσα αναφέρει τα συμπτώματα στο γιατρό, ο οποίος προβαίνει σε βασικό κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο που περιλαμβάνει αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, τέστ Παπανικολάου, μαστογραφία και μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται η εμμηνόπαυση

Η διαχείριση της περιεμμηνοπαυσιακής ασθενούς είναι απόλυτα εξατομικευμένη και γίνεται βάσει συγκεκριμένων προυποθέσεων (ιστορικό, κλινική εικόνα, εργαστηριακός έλεγχος, αντενδείξεις, σχέση ωφέλειας-κινδύνου, συχνή παρακολούθηση ).

Απόλυτη ένδειξη για τη χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (οιστρογόνων και προγεστερόνης) είναι η αντιμετώπιση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων και της ατροφίας του ουρογεννητικού συστήματος με σκοπό την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής της γυναίκας που βρίσκεται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Η ορμονική θεραπεία ασκεί επίσης ισχυρή οστεοπροστατευτική δράση και προλαμβάνει το σπονδυλικό και το κατ΄ισχίον κάταγμα.

Η ορμονική θεραπεία χορηγείται από το στόμα, διαδερμικά ως επίθεμα ή γέλη και τοπικά(κόλπος) και το σχήμα χορήγησης μπορεί να είναι συνεχές ή κυκλικό. Συνήθως διαρκεί 3 έως 5 έτη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την εμμηνόπαυση είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ