Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα-δείτε πώς αντιμετωπιζεται!

Τι είναι η δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα είναι η διαταραχή του πεπτικού συστήματος που σχετίζεται με την κένωση του εντέρου και τη συχνότητα των κενώσεων. Η καθυστέρηση των κενώσεων έχει ως απόρροια τα κόπρανα, που παραμένουν για πολλές ώρες ή και μέρες στο παχύ έντερο, να αφυδατώνονται και έτσι να σκληραίνουν και να γίνονται ξηρά.

Δες ακόμα:

Όταν η τροφή που καταναλώνουμε είναι σε λογική ποσότητα η κένωση πραγματοποιείται μέσα σε 4 ώρες. Όταν όμως η τροφή είναι πλούσια σε λίπη καθυστερεί μέχρι και 8 ώρες.

Που οφείλεται

Για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, ωστόσο τα αίτια μέχρι σήμερα δεν έχουν σαφώς καθοριστεί.

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα όπως: οι διατροφικές συνήθειες, το πλούσιο σε λίπη φαγητό, η αλλαγή περιβάλλοντος, η αναβολή κενώσεων, η έλλειψη χρόνου, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, ψυχοσωματικά αίτια, ελλιπής κατανάλωσης νερού και υγρών, νευρολογικά νοσήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Για να εντοπιστεί το εκάστοτε αίτιο θα πρέπει να ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς, ώστε να γίνει η διάγνωση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που η ιατρική αναγνωρίζει ως δυσκοιλιότητα είναι τα εξής:

•    Επίπονες κενώσεις
•    Σκληρά κόπρανα
•    Αίσθημα ανολοκλήρωτης κένωσης
•    Ανάγκη μηχανικής υποβοήθησης της κένωσης
•    Απόφραξη του ορθοπρωκτικού σωλήνα
•    Αποκλεισμός διάγνωσης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Η κατάλληλη εδιικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την δυσκοιλιότητα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω της αναγνώρισης και καταγραφής των συμπτωμάτων. Γενικότερα, η διάγνωση γίνεται μέσω της αναγνώρισης των παρακάτω κριτηρίων: αίσθημα ατελούς κένωσης, σκληρά κόπρανα, πόνος κατά τις κενώσεις, βάρος και σύσταση κοπράνων.

Αν οι κενώσεις γίνονται λιγότερο συχνά από τρεις φορές τη βδομάδα και τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω παρατηρούνται για περισσότερους από τρεις μήνες, τότε ο γιατρός θα διαγνώσει δυσκοιλιότητα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Αρχικώς, ο αρμόδιος γιατρός θα διαγνώσει το αίτιο το οποίο έχει προκαλέσει τη δυσκοιλιότητα. Αν δεν συνυπάρχει κανένα άλλο νόσημα, στο οποίο να οφείλεται η δυσκοιλιότητα, θα προτείνει την κατανάλωση φυτικών ινών σε καθημερινή βάση, καθώς και την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. Ενδέχεται μάλιστα να επιδεινώσει το πρόβλημα σε κάποια περιστατικά προκαλώντας μετεωρισμό.

Για την αντιμετώπιση της νόσου συνιστάται επίσης η λήψη μαλακτικών που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα. Το παραφινέλαιο ή παραφίνη προτιμώνται συχνά με από του στόματος λήψη, καθώς η απορροφητικότητά του είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τη χορήγηση από τον ορθό. Το εν λόγω φάρμακο χορηγείται σε περιπτώσεις παθήσεων στις αιμορροΐδες.

Επιπλοκές

Συνήθως η δυσκοιλιότητα δεν είναι μία ανησυχητική πάθηση. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις (έως 15%) η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποια σοβαρής οργανικής διαταραχής (καρκίνος του παχέως εντέρου, πολύποδες, εκκολπώματα).

Αν υπάρχει υποψία ύπαρξης κάποιου από τα παραπάνω νοσήματα, συνιστάται η κολονοσκόπηση για τη διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας απαιτείται η καθημερινή κατανάλωση άφθονου νερού, φρούτων, λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, η σωματική άσκηση και η μείωση του στρες. Επίσης, προτείνεται η αποφυγή της αναβολής των κενώσεων.

Για την πρόληψη περαιτέρω παθήσεων που σχετίζονται με τη δυσκοιλιότητα συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος ατόμων που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα και είναι άνω των 50 ετών ή έχουν παρατηρήσει αίμα στα κόπρανα ή η δυσκοιλιότητα ξεκίνησε αιφνιδίως ή συνυπήρξε και απότομη απώλεια βάρους.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος για τη διάγνωση της νόσου και της σοβαρότητάς της είναι μόνο ο γιατρός.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ