Οίδημα

Οίδημα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι το οίδημα

Το οίδημα είναι μία τοπική κατάσταση κατά την οποία οι ιστοί του σώματος περιέχουν υπερβολική ποσότητα ιστικού υγρού.

Που οφείλεται το οίδημα

Το οίδημα προέρχεται από την αυξημένη διαπερατότητα των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων, την αυξημένη τριχοειδική πίεση λόγω καρδιακής ανεπάρκειας ή απόφραξης, από διαταραχές των νεφρών, φλεγμονές, και διαταραχές ηλεκτρολυτών και νερού.

Διάγνωση

Η διάγνωση του οιδήματος γίνεται μέσω εξέτασης από τον αρμόδιο γιατρό. Οι περιοχές που προεξέχουν ψηλαφώνται, ασκώντας πίεση με την άκρη του δαχτύλου για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απομακρύνοντάς το. Στη συνέχεια, ο ιστός θα επανέλθει αμέσως στην πρότερη κατάσταση, και έτσι ο γιατρός θα καταγράψει το βάθος του οιδήματος. Σημαντικές πληροφορίες για το γιατρό αποτελούν ερωτήματα όπως αν ο ασθενής νιώθει να τον σφίγγουν τα παπούτσια, τα δαχτυλίδια, οι ζώνες κ. ά.

Θεραπεία

Η θεραπεία για το οίδημα συνίσταται στην κατάκλιση του ασθενούς. Θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού και νερού, τα διουρητικά,  να χρησιμοποιούνται ελαστικές κάλτσες και είδη ένδυσης και υπόδησης. Η διατροφή του ασθενούς θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και βιταμίνες. Καλό θα ήταν ο ασθενής να παρακολουθεί το σωματικό του βάρος και να καταγράφει τυχόν κατακράτηση ή απώλεια υγρών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το οίδημα είναι ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο