Φεριτίνη

Φεριτίνη- τι είναι, ορισμός

Τι είναι η φεριτίνη

Ο σίδηρος αποθηκεύεται με τη μορφή της φεριτίνης. Πρόκειται δηλαδή για «αποθήκη σιδήρου», δηλαδή μια πρωτεΐνη που δεσμεύει το σίδηρο στον οργανισμό. Τα επίπεδα φεριτίνης αυξάνονται με το πέρασμα των χρόνων. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό για την ορθή λειτουργία των κυττάρων ώστε να συντεθεί η αιμοσφαιρίνη στο αίμα και να παραχθεί οξυγόνο στους ιστούς.

Δες ακόμα: Διατροφή χωρίς ελλείψεις για χορτοφάγους

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα φεριτίνης σε σχέση με αυτά που έχουν κατά την εμμηνόπαυση. Τα επίπεδα φεριτίνης στον οργανισμό αυξάνονται όταν γίνεται λήψη κάποιων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση καρκινωμάτων.

Που οφείλεται η συγκέντρωση φεριτίνης

Η χαμηλή συγκέντρωση φεριτίνης οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Η υψηλή συγκέντρωση φεριτίνης οφείλεται σε παθήσεις όπως λευχαιμία, ηπατική ανεπάρκεια, νόσος Hodgkins, νεοπλασίες αίματος και μεσογειακή αναιμία.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την φεριτίνη είναι ο αιματολόγος

Πώς γίνεται η διάγνωση των επιπέδων της φεριτίνης

Η διάγνωση του επιπέδου φεριτίνης στον οργανισμό γίνεται με γενική αιματολογική εξέταση και εξαρτάται από το ιστορικό του ασθενούς και τις υποκείμενες παθήσεις.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ