Μεσογειακή αναιμία

Μεσογειακή-αναιμία-τι είναι

Πληροφορίες για τη μεσογειακή αναιμία

Τι είναι η μεσογειακή αναιμία

Η μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία είναι μονογονιδιακή νόσος που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία και εμφανίζεται από τη βρεφική ηλικία. Λόγω της μυελικής υπερπλασίας παρατηρούνται οστικές βλάβες, παραμορφώσεις και επιπλοκές με συνέπειες στην ανάπτυξη του ατόμου.

Πού οφείλεται η μεσογειακή αναιμία

Η μεσογειακή αναιμία οφείλεται στην κληρονομικότητα. Πρόκειται για μία μονογονιδιακή νόσο που κληρονομείται κατά τον υπολειπόμενο αυτοσωματικό χαρακτήρα. Σε ένα ζευγάρι όπου ο ένας είναι φορέας και ο άλλος υγιής δεν υπάρχει πιθανότητα απόκτησης πάσχοντος από μεσογειακή αναιμία παιδιού, αλλά κάθε παιδί που θα γεννηθεί έχει 1 στις 2 πιθανότητες να είναι φορέας της νόσου. Σε ένα ζευγάρι όπου και οι δύο είναι φορείς υπάρχει σε κάθε εγκυμοσύνη 25% πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με μεσογειακή αναιμία. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα κέντρα και να προβούν σε προγεννητικό έλεγχο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η μεσογειακή αναιμία

Οι φορείς της μεσογειακής αναιμίας δεν παρουσιάζουν κανένα παθολογικό σύμπτωμα. Οι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία μπορεί να παρουσιάσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ίκτερο
  • Χολολιθίαση
  • Διογκωμένο σπλήνα
  • Διογκωμένο συκώτι
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη
  • Αναιμία
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Καρδιακή ανεπράρκεια
  • Απλαστικές κρίσεις μετά από λοίμωξη από τον παρβοϊό B19

Με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου τα συμπτώματα αυτά έχουν ελαχιστοποιηθεί και οι ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας

Η διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας γίνεται μέσω ειδικών αιματολογικών εξετάσεων που ανιχνεύουν τη μεσογειακή αναιμία από τη βρεφική ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζεται η μεσογειακή αναιμία

Η μεσογειακή αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστηματική μετάγγιση αίματος, αποσιδήρωση, σπληνεκτομή ή μεταμόσχευση μυελού, αναλόγως της περίπτωσης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο η γονιδιακή θεραπεία, η οποία θα αποτελέσει μία ριζική μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου.

Πρόληψη κατά της μεσογειακής αναιμίας

Η πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας γίνεται μέσω του προγεννητικού ελέγχου και του ελέγχου των γονέων για να διαπιστωθεί αν είναι φορείς της μεσογειακής αναιμίας.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την μεσογειακή αναιμία είναι ο Αιματολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αιματολόγο