Η σημασία του να τρώμε με ωράριο!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ποιότητα και η ποσότητα των γευμάτων επηρεάζει άμεσα τόσο την υγεία όσο και το βάρος του σώματος.  Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη η σημασία των ωρών των γευμάτων αλλά και η συχνότητα αυτών.  Με τον όρο γεύμα εννοείται και ένα φρούτο στο δεκατιανό.  Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα λόγω έλλειψης χρόνου ή προσπάθειας απώλειας βάρους.

Δες ακόμα: Η σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι:

  •  Μειώνονται οι αποθήκες γλυκογόνου που βρίσκονται στους μύες και στο ήπαρ και στην προσπάθεια απώλειας κιλών χάνεται νερό αντί λίπος
  • Πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης που χρειάζονται για τη λειτουργία εγκεφάλου, νεύρων, μυών.

Ο οργανισμός καίει λίπος για ενέργεια στην μορφή των κετόνων που είναι βλαβερές, αντί άλλων πηγών όπως οι υδατάνθρακες.  Έτσι δημιουργείται κόπωση, ζαλάδα, δυσκοιλιότητα, υπόταση, κίνδυνος υπερουριχαιμίας, κίνδυνος βλάβης ή θνησιγένεια εμβρύου, μείωση του μεταβολισμού, μειωμένη επίδραση των ορμονών, μυϊκή απώλεια.

  •  Μειώνεται η ορμόνη Τ3 του θυρεοειδούς και μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως κόπωση, κατάθλιψη, ευαισθησία στο κρύο, αύξηση βάρους, ξηροδερμία δυσκοιλιότητα, διαταραχές έμμηνου ρύσης
  • Αυξάνονται τα επίπεδα της παραγόμενης ινσουλίνης και γίνεται έτσι εναποθήκευση λίπους
  • Αύξηση τριγλυκεριδίων
  • Μειωμένη καύση λίπους κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας λόγω έλλειψης ενέργειας από τροφές
  • Αυξημένη πείνα που οδηγεί στην μετέπειτα κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων
  • Έκκριση ορμόνης στο στομάχι λόγω πείνας που μειώνει την καύση του λίπους
  • Προβληματική πέψη
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα
  • Μειωμένη θερμοκρασία σώματος
  • Μειωμένο ανοσοποιητικό
  • Ελάττωση τεστοστερόνης
  • Δυσθυμία
  • Προβλήματα έμμηνου ρύσης 

Η λύση λοιπόν για μια υγιεινή διατροφή είναι να καταναλώνονται πέντε με έξι γεύματα ημερησίως με κύρια το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό ως εξής:

  • Τρώτε ένα καλό πρωινό (ως βασιλιάδες που λέει και ο λαός).  Έτσι έχετε ενέργεια, μνήμη, συγκέντρωση, παραγωγικότητα και καλή διάθεση
  • Κάνετε διαλλείματα για σνακ ή φαγητό κάθε τρεις ώρες
  • Το βράδυ τρώτε ελαφριά
  • Κάθε γεύμα από τα τρία κύρια να αποτελείται από ‘καλούς’ υδατάνθρακες για ενέργεια, όπως μια φέτα ψωμί σικάλεως ή δημητριακά ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη για δύναμη  όπως γάλα, γιαούρτι, κρέας, τυρί, ψάρι, αυγό
  • Τα σνακ να είναι υγιεινά όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή μια φέτα ψωμί με μια φέτα τυρί
  • Το αλκοόλ να καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος έτσι ώστε να βοηθούνται οι ορμόνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση της όρεξης και της πέψης
  • Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, τα έτοιμα φαγητά, τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη
  • Προγραμματίζετε από την προηγούμενη το διατροφικό πλάνο της επόμενης ημέρας έτσι ώστε να προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα και σνακ.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.