Η σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η διατροφή της εγκύου είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για την υγεία της μητέρας και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, αλλά και για την πρόληψη εμφάνισης επιπλοκών στη μητέρα και στο έμβρυο.

Οι διαιτητικές απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερες, δεδομένου ότι για την ανάπτυξη του εμβρύου είναι απαραίτητα όλα τα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα, πολλά από αυτά σε ποσότητες μεγαλύτερες συγκριτικά με την προ εγκυμοσύνης περίοδο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για την σωστή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

  • Αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων που καταναλώνετε σε 5-6 ημερησίως. Καλό είναι τα κύρια γεύματα να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Οι ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος. Η μέση αναμενόμενη αύξηση βάρους σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι 11.5-16 κιλά.
  • Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) κατά την εγκυμοσύνη για να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
  • Επιδιώξτε να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε καφεΐνη, όπως καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και άπαχα κρέατα.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε απλούς τρόπους μαγειρικής (ψητά, βραστά, στον ατμό).
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με έντονη γεύση και καρυκεύματα.
  • Καταναλώνετε με μέτρο τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, δημητριακά), γιατί βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Διατηρήστε αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (αβγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, προϊόντα ολικής αλέσεως), καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Καταναλώνετε τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο (κρέας, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα). Για να βελτιωθεί η απορρόφηση του σιδήρου καλό είναι να καταναλώνετε ταυτόχρονα πορτοκάλι ή λεμόνι ή ντομάτα και να αποφεύγετε την κατανάλωση τσαγιού.
  • Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καταναλώνοντας 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινώς.
  • Τα υγρά (τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως) καλό είναι να καταναλώνονται ανάμεσα στα γεύματα και όχι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια αυτών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση βοτάνων όπως χαμομήλι, αλόη, κρόκος, κανέλλα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ξηρών καρπών, αβγών και θαλασσινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλλεργιών.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.