Πόνος στο στήθος: Τι μπορεί να σημαίνει

πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να έχει πολλές αιτιολογίες. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από την καρδιά, τα πνευμόνια τη γαστρεντερική οδό, τους μύες και τα οστά του θώρακα ή από βλάβη στη νευρική αισθητικότητα.

Υπάρχουν διάφορα τεστ που μπορούμε να κάνουμε για να διαγνώσουμε την αιτία του πόνου και να δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Λόγω του ότι η καρδιακή νόσος αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας, ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε νόσο των στεφανιαίων αρτηριών (αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά) χρήζει ιδιαίτερης μεριμνας. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο πόνος στο στήθος είναι καρδιακής αιτιολογίας. Ο καρδιακός πόνος καλείται στηθάγχη, και οφείλεται σε απόφραξη ή δυσλειτουργία των στεφανιαίων αγγείων (αρτηρίες και μικροί κλάδοι που ονομάζονται αρτηριόλια) και σχετίζεται με τη φυσική κόπωση ή το stress. Δεν εμφανίζουν ολοι τα ίδια συμπτώματα και συνχά οι γυναίκες έχουν πιο άτυπα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες. Οι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν στηθάγχη είναι η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή πίεση και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος

 • Καρδιακή νόσος που περιλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο ή περικαρδίτιδα (φλεγμονή σε ιστούς που περιβάλλουν την καρδιά)
 • Πνευμονική νόσος που περιλαμβάνει πνευμονία, πλευρίτιδα (φλεγμονή των πετάλων που καλύπτουν τον πνεύμονα και το έσω τοίχωμα της θωρακικής κοιλότητας, πνευμονική εμβολή (θρόμβος ή έμβολο στις πνευμονικές αρτηρίες ή τους κλάδους τους), άσθμα.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), λόγω του όξινου περιεχομένου του στομάχου που φτάνουν έως τον οισοφάγο και μπορεί να δημιουργήσουν αίσθημα καψίματος ή δυσκολια κατάποσης.
 • Μυοσκελετικός πόνος από τα πλευρά ή το στέρνο ή από τους μύες που προσφύονται σε αυτά.
 • Ανωμαλίες στα αισθητικά καρδιακά νεύρα.

Τυπικά συμπτώματα του καρδιακού πόνου

 • Ο πόνος εμφανίζεται ή χειροτερεύει κατά τη φυσική δραστηριότητα ή το stress.
 • Συσφικτικός πόνος ή πίεση πίσω από το στέρνο το οποίο συνοδεύεται με πόνο στο αριστερό χέρι ή το σαγόνι ή τη μεσοπλάτια χώρα
 • Πόνος στο στήθος που συνοδεύεται από δύσπνοια

πόνος στο στήθος

 

Άτυπα συμπτώματα καρδιακού πόνου

 • Πόνος στο στήθος που συνοδεύεται από ναυτία, ζάλη, βαρύ κεφάλι
 • Κόπωση αδυναμία που συνοδεύουν τον πόνο

Τι εξετάσεις κάνουμε για να διαγνώσουμε την αιτία του πόνου

 1. Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
 2. Ακτινογραφία θώρακος
 3. Εξετάσεις αίματος για τη διαπίστωση βλάβης στον καρδιακό μυ (τροπονίνη) ή για τη διαπίστωση πνευμονικής εμβολής (δ-διμερή).
 4. Σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης πνευμόνων για τον αποκλεισμό πνευμονικής εμβολής
 5. Τεστ κοπώσεως για να δούμε αν υπάρχουν περιοχές με πλημμελή αιμάτωση

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.