Στεφανιαία νόσος

Στεφανιαία νόσος- δείτε εδώ πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η στεφανιαία νόσος

Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο. Οφείλεται στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που εγκαθίστανται στις στεφανιαίες αρτηρίες και προκαλούν στένωση του αυλού τους και μείωση της ικανότητας παροχής αίματος προς την καρδιά. Την αθηρωματική πλάκα αποτελούν η χοληστερόλη, τα λίπη και οι ινώδεις ιστοί.

Δες ακόμα: Αντιμετώπισε τη στηθάγχη με τη θεραπεία Εxternal Counterpulsation

Που οφείλεται η στεφανιαία νόσος

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η αυξημένη χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, το κάπνισμα και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Εξίσου σημαντική αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου είναι και η παχυσαρκία, καθώς ο λιπώδης ιστός λαμβάνει μέρος στη λειτουργία του μεταβολισμού του οργανισμού και στην οξείδωσή του, διαδικασία η οποία οφείλεται στην εμφάνιση αθηρωματικών πλακών, όπως και η έλλειψη σωματικής άσκησης και το ιστορικό άγχους, κατάθλιψης και τελειοθηρικής συμπεριφοράς.

Συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος εμφανίζεται με διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις. Μπορεί να εκδηλωθεί ως χρόνια στεφανιαία νόσος (σταθερή στηθάγχη με συμπτώματα ναυτίας, δύσπνοιας, δυσπεψίας, κόπωσης, δυσφορίας και εφίδρωσης και αντανακλά σε σημεία του σώματος όπως οι ώμοι, οι βραχίονες, ο τράχηλος και η κάτω γνάθος), ως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ασταθής στηθάγχη με συμπτώματα έντονου πόνου στο στήθος), (έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του εμφράγματος του μυοκαρδίου δηλαδή σφίξιμο, αίσθημα καύσου, πίεση στο θώρακα).

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την στεφανιαία νόσο είναι ο Καρδιολόγος

Διάγνωση

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου γίνεται μέσα από μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα εφαρμόζεται όταν ο ασθενής έχει ξαναπάθει έμφραγμα στο παρελθόν και ελέγχει τις αρρυθμίες και τις μεταβολές του δυναμικού της καρδιάς. Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της κινητικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς.

Το τεστ κοπώσεως εφαρμόζεται για τον έλεγχο της λειτουργικότητας του μυοκαρδίου, ενώ οι βιοχημικοί δείκτες είναι σημαντικοί για τη διάγνωση της μυοκαρδιακής νέκρωσης. Η στεφανιογραφία ελέγχει για ύπαρξη στενωμάτων ή αποφράξεων, ενώ η αξονική τομογραφία είναι η νεότερη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πιο ανώδυνη διάγνωση της νόσου.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη συμπτωματολογία και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει νιτρώδη, β- αδρενεργικούς ανταγωνιστές, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, στατίνες, αντιαιμοπεταλιακά, διουρητικά, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Η χειρουργική περιλαμβάνει αγγειπλαστική με μπαλονάκι ή προσθήκη ενδοαυλικού νάρθηκα. Εναλλακτικά η χειρουργική αντιμετώπιση απαιτεί επέμβαση by pass.

Επιπλοκές

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Ο θάνατος επέρχεται ως απόρροια αρρυθμίας, κοιλιακής μαρμαρυγής, ταχυκαρδίας και οφείλεται στην ύπαρξη οξέως εμφράγματος.

Πρόληψη

Για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου απαιτείται ο τακτικός ιατρικός έλεγχος και η γνώση του πλήρους οικογενειακού ιστορικού. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, της κατανάλωσης μεγάλων και πλούσιων σε λιπαρά γευμάτων, η διατήρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σταθερό καθώς και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερό επίπεδο.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ