Ρομποτική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

κήλη

Η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος (π.χ. βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη κλπ) είναι μία σοβαρή πάθηση που μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε στο κοιλιακό τοίχωμα και να αφορά την προβολή οποιουδήποτε σπλάχνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για προβολή τμήματος του εντέρου.

Δες ακόμα: Βουβωνοκήλη: Η πιο συχνή μορφή κήλης στους άνδρες

Αίτια εμφάνισης κήλης:

  1. Αυξημένη πίεση εσωτερικά της κοιλιάς λόγω: παχυσαρκίας, χρόνιου βήχα, δυσκοιλιότητας,  πολυτοκίας, βαριάς χειρωνακτικής εργασίας
  2. Τραύματα ή τομές μετά από εγχείρηση (μετεγχειρητικές κήλες)
  3. Διαταραχή μεταβολισμού κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός, κακή διατροφή, κάπνισμα)
  4. Εκ γενετής προδιάθεση

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται συνήθως:

κήλη κοιλιακού τοιχώματος

–  στη βουβωνική περιοχή (βουβωνοκήλη)

–  στον ομφαλό (ομφαλοκήλη)

–  στο σημείο προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη)

Πώς θα αναγνωρίσεις μία κήλη;

Μία κήλη αναγνωρίζεται συνήθως εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή καθώς:

1. ψηλαφά ή βλέπει κάποιο εξόγκωμα (προπέτεια) στην κοιλιακή χώρα. Το εξόγκωμα αυτό προβάλλει και ξαναμπαίνει μέσα όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή πιέζει την περιοχή.

2. νιώθει πόνο όταν σηκώνει βαριά αντικείμενα, βήχει ή φτερνίζεται και γενικώς όταν σφίγγεται. Μπορεί, επίσης, να νιώσει κάποιο τράβηγμα ή κάψιμο κατά την ούρηση, την αφόδευση, όταν στέκεται όρθιος ή κάθεται για πολλή ώρα.

Ρομποτική χειρουργική: η πιο αποτελεσματική μέθοδος

Η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις άλλες διαθέσιμες επιλογές για την αποκατάσταση της κοιλιοκήλης είναι η ρομποτική χειρουργική. Πρόκειται για την εξέλιξη της γνωστής σε όλους λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Το τελευταίας γενιάς Ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci Xi διαθέτει τεχνολογία συγχρονισμού διπλής εικόνας και εξασφαλίζει υψηλότερη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου με σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) που επιτρέπει ακόμη ακριβέστερη και πιο λεπτομερή ευκρίνεια.

Το νέο αυτό ρομποτικό σύστημα βοηθά τους χειρουργούς να πραγματοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία και τις πλέον δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν με την κλασσική λαπαροσκόπηση.

τομές

Το ρομποτικό σύστημα daVinci Xi το χειρίζονται μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί, δηλαδή ιατροί που μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και εξετάσεις έχουν λάβει διεθνή πιστοποίηση ως Ρομποτικοί Χειρουργοί (Console Surgeon). Αυτό συμβαίνει, διότι η χρήση του εν λόγω συστήματος δεν προσομοιάζει ούτε με τη λαπαροσκόπηση ούτε με το κλασικό ανοιχτό χειρουργείο, και επομένως δεν μπορεί να γίνει χρήση του από ανειδίκευτους στο ρομπότ χειρουργούς.

Πλεονεκτήματα ρομποτικής αποκατάστασης της κοιλιοκήλης

Η ρομποτική επέμβαση είναι μια τεχνολογική καινοτομία, αφού συνδυάζει τον άνθρωπο-χειριστή και την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Τα πλεονεκτήματά της είναι:

1. Προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και σταθερότητα στις χειρουργικές κινήσεις και χειρισμούς λόγω των ρομποτικών πολυαρθρωτών βραχιόνων, που μοιάζουν με το ανθρώπινο χέρι.

2. Τρισδιάστατη (3D) εικόνα σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, με κατάπληκτική ευκρίνεια και εξαιρετική απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου

3. Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (μικρότερες τομές ακόμη και από τη λαπαροσκόπηση

4. Ελάχιστη απώλεια αίματος

5. Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών

6. Ελάχιστος χρόνος νοσηλείας

7. Αμεσότερη ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο

8. Εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις που η λαπαροσκόπηση δεν μπορεί να γίνει

9. Περιορισμός μετεγχειρητικών συμφύσεων

10. Παρέχει πολύ μεγαλύτερη άνεση στο χειρουργό, αφού εκτελεί την επέμβαση καθιστός στην άνετη ρομποτική κονσόλα τηλεχειρισμού.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.