9 θανάσιμα λάθη που οδηγούν στην παχυσαρκία

παχυσαρκία

Γράφει ο Μουντζούρης Δημήτριος, Παθολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Λαιμαργία

Είναι το σημαντικότερο θανάσιμο αμάρτημα. Λειτουργεί ο εγκέφαλος του ερπετού. Κατανάλωση  τεράστιων ποσοτήτων φαγητού σε λίγο χρόνο.Συνήθως συνδυάζεται με την ποσότητα φαγητού.

Ποσότητα φαγητού

Πρόκειται για συμπεριφορά που αναπτύσσεται από νεαρή ηλικία -φάε όλο το φαγητό σου για να μεγαλώσεις- . Εδώ η λέξη ποσότητα  δεν έχει μέσα της την έννοια ταχύτητας, που έχει στην λαιμαργία αλλά την έννοια της πρόσληψης τροφής σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις τρέχουσες ανάγκες του οργανισμού .Επίσης η έννοια της ποσότητας έχει να κάνει με το ενεργειακό φορτίο της κάθε τροφής. ’λλο είναι να φάει κάποιος 500g μαρούλι και άλλο 500g μακαρόνια. Η ποσότητα είναι ίδια, αλλά το ενεργειακό φορτίο διαφορετικό. Τρόφιμα με αυξημένη ενεργειακή περιεκτικότητα μπορεί να  περιέχονται σε μικρή ποσότητα φαγητού ή τροφής και εδώ έρχεται το επόμενο θανάσιμο αμάρτημα που είναι η υπερκατανάλωση γλυκών και snack.

Υπερκατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και snacks

Kύριο χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας τροφίμων είναι η τεράστια ενεργειακή δύναμη που έχουν, γιαυτό αποκαλούνται και θερμιδικές βόμβες, επιπλέον καταναλώνονται γρήγορα και χωρίς εμπόδια. Η κοινωνική αποδοχή τους συμβάλλει στην κατανάλωση χωρίς ενοχές .Επιπλέον η κατανάλωση τους μπορεί να επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι να συμβάλουν σε αυτό που λέμε ότι έχουμε αυξημένη συχνότητα γευμάτων.

Αυξημένη συχνότητα γευμάτων

Σε αυτή την περίπτωση διεγείρεται η λιπογενετική διαδικασία  και η στροφή  του μεταβολισμού στην αποθήκευση  της ενέργειας .

Νυχτερινές επιδρομές στην κουζίνα

Η όρεξη για φαγητό είναι αυξημένη το πρωί και όσο προχωράει η μέρα μειώνεται. Η κατανάλωση τροφής μετά τις 8μμ είτε έχουμε όρεξη είτε τρώμε συναισθηματικά έχει σαν αποτέλεσμα την άκαιρη φόρτιση του οργανισμού με ενέργεια την στιγμή που ΔΕΝ το χρειάζεται.

Το έτοιμο φαγητό

Συνήθως τα φαγητά που προσφέρονται έτοιμα έχουν κάποιες διατροφικές ιδιότητες όπως το πολύ άμυλο, τα πολλά λάδια ,ότι καταπίνονται σχεδόν αμάσητες παρασκευάζονται με πάμφθηνα υλικά. Η απενοχοποίηση τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρος της διασκέδασης, ιδίως της νεολαίας, συμβάλει στην καθιέρωση του έτοιμου φαγητού σαν κάτι το αθώο για τον οργανισμό μας.

Παράλειψη πρωινού γεύματος

Αυτό που όλοι ακούμε είναι ότι το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παραλείπουμε .Εκείνο όμως εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι για πιο λόγο επιβάλλεται να τρώμε πρωινό και να μην ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καφέ μόνο. Ο λόγος είναι απλός  και έχει να κάνει με την φυσιολογία  του σώματος. Το πρωί έχουμε υπερέκκριση κορτιζόλης που στην ουσία είναι η ορμόνη του ξυπνήματος του σώματος. Αυτή η ορμόνη καταστέλλεται με την λήψη φαγητού και έτσι σταματάει ο  καταστρεπτική της επίδραση πάνω στο μυϊκό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη μεταφορά της ενέργειας στα μυϊκά κύτταρα.

Μείωση της πρόληψης νερού

Το νερό είναι καλός αγωγός της ενέργειας όσο περισσότερο έχει το σώμα τόσο καλύτερα στην μεταφορά της  ανάμεσα στα κύτταρα. Η κατανάλωση νερού έχει σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση θερμίδων έστω και λίγων, έχει αναβολικές ιδιότητες δηλαδή αύξηση του μεταβολισμού μας. Αν περιορίζουμε την λήψη του τότε προοδευτικά  γίνεται στροφή του οργανισμού στην υπερσίτιση και μέσα από αυτή στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό.

Εξαντλητικές δίαιτες

Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την βοήθεια ειδικού, διαβάζοντας και εφαρμόζοντας δίαιτες μέσα από το internet ή από άλλες πηγές ένα πράγμα είναι βέβαιο η σίγουρη αποτυχία! Συμπερασματικά  όλες οι παραπάνω συμπεριφορές έχουν σαν αποτέλεσμα την έκκριση ινσουλίνης  αρχικά , της δημιουργία υπερινσουλιναιμίας στην συνέχεια ,την ανεπάρκεια ινσουλίνης σε μετέπειτα στάδιο και την έλευση  του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ στο τέλος με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα ζωτικά όργανα του σώματος, καρδιά , εγκέφαλο και νεφρά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.