Είναι οι κιρσοί κληρονομικοί;

κιρσοί

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης κιρσών, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξής τους και για εσάς, αλλά με τις σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να τους προλάβετε.

Δες ακόμα: Κιρσοί: πώς θα τους αναγνωρίσετε και πότε χρειάζονται θεραπεία;

Όπως συμβαίνει με πολλές ιατρικές παθήσεις, οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια επηρεάζονται από το οικογενειακό ιστορικό καθενός. Εάν ένας από τους δυο γονείς σας έπασχε από φλεβική ανεπάρκεια, η πιθανότητα να υποφέρετε κι εσείς από την ίδια πάθηση είναι αυξημένη κατά 40%.Εάν και οι δυο σας γονείς είχαν φλεβική ανεπάρκεια, η πιθανότητα αυτή αυξάνει κατά 90%.

Οι αριθμοί αυτοί ακούγονται τρομαχτικοί, αλλά τα γονίδιά σας δεν εγγυώνται ότι θα εμφανίσετε κιρσούς. Είναι σαφές πως η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξή τους, όμως λαμβάνοντας μερικά απλά, προληπτικά μέτρα, μπορείτε να μειώσετε αισθητά αυτό τον κίνδυνο.

Η σύνδεση

Ακόμη δεν μπορούμε να συνδέσουμε τη φλεβική ανεπάρκεια, τη βασική αιτία των κιρσών, με κάποιο συγκεκριμένο γονίδιο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι οι κιρσοί μπορεί να προκαλούνται από κληρονομικά ελαττώματα στην κατασκευή ή την ισχύ των φλεβών.

Αυτά τα ελαττώματα μπορεί είναι από ελαττωματικές βαλβίδες έως ελαττωματικά φλεβικά τοιχώματα, τα οποία αμφότερα έχουν ως αποτέλεσμα οι φλέβες να ζορίζονται να προωθήσουν το αίμα σωστά.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένα γονίδια ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσών, αν όχι ως παράγοντες που τους προκαλούν. Μία έκθεση του 2005 βρήκε ότι μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου FOX C2 μπορεί να καθορίζει το εάν κάποιο άτομο πάσχει από κιρσούς, ενώ άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Vein Magazine κατέληξε στο συμπέρασμα, μετά την αλληλούχιση διαφόρων γονιδιωμάτων, ότι οι κιρσοί έχουν αποδεδειγμένα γενετική αιτιολογία.

Πρόληψη

κιρσοί πρόληψη

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα οικογενειακό ιστορικό κιρσών δεν σημαίνει απαραιτήτως πως και εσείς θα εμφανίσετε κιρσούς.Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση μπορούν να αποφύγουν εντελώς τους κιρσούς με το να λαμβάνουν κάποια προληπτικά μέτρα.

Το πιο απλό μέτρο που κάποιος μπορεί να λάβει κανείς προκειμένου να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών είναι να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Συχνοί περίπατοι, τακτική άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή είναι πράγματα που μπορούν να προάγουν την αποτελεσματική ροή αίματος στις φλέβες σας.

Άλλες προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η διατήρηση φυσιολογικού βάρους (δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να αποδυναμώσει τις φλέβες των ποδιών σας), η διακοπή καπνίσματος και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ (σημ.: κάπνισμα και αλκοόλ συνιστούν δύο από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κιρσών), μπορούν επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στις φλέβες σας.

Είτε έχετε κιρσούς είτε απλώς θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους μελλοντικά, ένας ειδικός αγγειολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Κλείστε ένα ραντεβού σήμερα για να εξετάσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές σας!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.