Κιρσοί

Κιρσοί-τι είναι

Πληροφορίες για τους κιρσούς

Τι είναι οι κιρσοί

Οι κιρσοί είναι ευδιάκριτες φλέβες κοντά στο δέρμα των κάτω άκρων. Πρόκειται για μία μορφή φλεβικής ανεπάρκειας και είναι μία πολύ συχνή πάθηση. Οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά, αντίθετα από την κατεύθυνση της βαρύτητας. Για να γίνει αυτό, οι φλέβες των κάτω άκρων διαθέτουν βαλβίδες, που επιτρέπουν την κίνηση του αίματος μόνο προς μία μεριά. Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν ορθώς, δεν επιστρέφει όλο το αίμα στην καρδιά, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα και να αυξάνει την φλεβική πίεση. Έτσι, οι επιφανειακές φλέβες μεγαλώνουν μόνιμα και αποκτούν τη μορφή των κιρσών.

Πού οφείλονται οι κιρσοί

Τα αίτια εμφάνισης κιρσών δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Οι κιρσοί απαντώνται συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, ενώ δείχνουν να παρουσιάζονται συχνότερα σε γυναίκες, σε υπέρβαρους, στις εγκύους και στα άτομα με χρόνια ορθοστασία στη δουλειά τους.

Συμπτώματα που εκδηλώνουν οι κιρσοί

Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα των κιρσών συμπεριλαμβάνονται:

  • Το αίσθημα βάρους ή/και πόνου στα κάτω άκρα (εντείνεται το καλοκαίρι ή μετά από ορθοστασία)
  • Το οίδημα
  • Το αίσθημα καύσου
  • Οι κράμπες
  • Το μουδιάσματα
  • Η φαγούρα

Τα συμπτώματα μπορεί να μεταβληθούν ανά περίπτωση και από άτομο σε άτομο.

Πώς γίνεται η διάγνωση των κιρσών

Η διάγνωση των κιρσών γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και λήψης του ιστορικού του ασθενούς από τον αρμόδιο γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί

Η αντιμετώπιση των κιρσών πρέπει να είναι άμεση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά και στόχο έχει την αφαίρεση από τον οργανισμό των φλεβών που έχουν καταστραφεί. Αυτό παραδοσιακά γίνεται με την κλασσική χειρουργική μέθοδο, η οποία όμως, έχει αρχίσει να αντικαθίσταται από πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Σήμερα, για τη θεραπεία των κιρσών εφαρμόζεται η χρήση του laser (ενδοαγγειακή θερμοπηξία με laser). Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των ασθενών, κάτι το οποίο και θα επιβεβαιώσει ο αγγειοχειρουργός κατά την υπερηχογραφική εξέταση (triplex) του ασθενούς.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν οι κιρσοί

Έχουν αναφερθεί επιπλοκές όπως αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης και φλεβικό έλκος, ειδικά στην εσωτερική επιφάνεια της κνήμης, μετά από χρόνια παρουσία κιρσών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τους κιρσούς είναι ο Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο