Φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα- αιτια, συμπτωματα, θεραπεια

Πληροφορίες για τη φλεβίτιδα

Τι είναι η φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα είναι η ανάπτυξη θρόμβου στο φλεβικό τοίχωμα. Η φλεβίτιδα ταλαιπωρεί το 1/3 των ενηλίκων. Οι κράμπες είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Πρόκειται για μόνιμη διαστολή των επιφανειακών φλεβών στα πόδια και οφείλεται σε δυσλειτουργία των βαλβίδων.

Που οφείλεται

Η φλεβίτιδα οφείλεται σε βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα, χαμηλότερη αιματολογική ροή προς την καρδιά και αλλαγή στη μορφή πήξης του αίματος. Η φλεβίτιδα μπορεί να αποτελεί αντίδραση του οργανισμού σε μία χειρουργική επέμβαση ή να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας. Άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τη νόσο είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, η πολύωρη ορθοστασία και η παχυσαρκία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου γίνεται ενδοαγγειακά με εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων ή λέιζερ. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία. Η κλασική χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ήταν η σαφηνεκτομή. Η θεραπεία με εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων έχει πολύ καλά αποτελέσματα και δεν συνοδεύεται από πόνο. Συχνά απαιτείται φαρμακευτική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με αντιπηκτικά φάρμακα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσιοθεραπεία, ακόμη και ως μέσο πρόληψης της πάθησης.

Επιπλοκές

Η φλεβοθρόμβωση είναι μία πιθανή επιπλοκή που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λόγω της μετακίνησης του θρόμβου και της πρόκλησης πνευμονικής εμβολής. Μία άλλη επιπλοκή είναι η θρομβοφλεβίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια, οίδημα, ταχυκαρδία και αύξηση του επιπέδου λευκοκυττάρων στο αίμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την φλεβίτιδα είναι ο Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος

Κλείστε ραντεβού με Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο