Φλεβίτιδα

Φλεβίτιδα- αιτια, συμπτωματα, θεραπεια

Πληροφορίες για τη φλεβίτιδα

Τι είναι η φλεβίτιδα

Η «Φλεβίτιδα» όπως είναι ευρέως γνωστοί οι κιρσοί,  είναι η ανάπτυξη θρόμβου στο φλεβικό τοίχωμα, η οποία ταλαιπωρεί το 1/3 των ενηλίκων. Οι κράμπες είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Πρόκειται για μόνιμη διαστολή των επιφανειακών φλεβών στα πόδια και οφείλεται σε δυσλειτουργία των βαλβίδων.

Που οφείλεται η φλεβίτιδα

Η πάθηση τη φλεβίτιδας οφείλεται σε βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα, χαμηλότερη αιματολογική ροή προς την καρδιά και αλλαγή στη μορφή πήξης του αίματος. Επίσης, μπορεί να αποτελεί αντίδραση του οργανισμού σε μία χειρουργική επέμβαση ή να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας. Άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν τη νόσο είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, η πολύωρη ορθοστασία και η παχυσαρκία.

Συμπτώματα που εκδηλώνονται από την φλεβίτιδα

Συνήθως είναι αισθητικό το πρόβλημα της φλεβίτιδας όμως πολύ συχνά συνοδεύεται από ενοχλητικά συμπτώματα που μπορούν να χρήζουν αντιμετώπισης. Μερικά από αυτά είναι:

  • Πρήξιμο στα πόδια γύρω από τους αστραγάλους, γάμπες
  • Φαγούρα στα πόδια
  • Κάψιμο
  • Αίσθημα βάρους κυρίως στις γάμπες
  • Κράμπες
  • Εύκολη κόπωση
  • Αίσθημα τσιμπήματος

Ποια είναι η θεραπεία της φλεβίτιδας

Η θεραπεία της νόσου γίνεται ενδοαγγειακά με εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων ή λέιζερ. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία πλέον ενώ η κλασική χειρουργική μέθοδος που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα ήταν η σαφηνεκτομή. Η θεραπεία με εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων έχει πολύ καλά αποτελέσματα και δεν συνοδεύεται από πόνο. Συχνά απαιτείται φαρμακευτική αντιμετώπιση της φλεβίτιδας με αντιπηκτικά φάρμακα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσιοθεραπεία, ακόμη και ως μέσο πρόληψης της πάθησης.

Επιπλοκές που παρουσιάζονται από την φλεβίτιδα

Η φλεβοθρόμβωση είναι μία πιθανή επιπλοκή που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη λόγω της μετακίνησης του θρόμβου και της πρόκλησης πνευμονικής εμβολής. Μία άλλη επιπλοκή είναι η θρομβοφλεβίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια, οίδημα, ταχυκαρδία και αύξηση του επιπέδου λευκοκυττάρων στο αίμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την φλεβίτιδα είναι ο Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος