Κιρσοί κάτω άκρων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Κιρσοί κάτω άκρων: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονταιΓράφει ο Νικολόπουλος Ευάγγελος, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος  συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων

Οι κιρσοί κάτω άκρων αποτελούν διατεταμένες και ευδιάκριτες φλέβες με οφιοειδή πορεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος των κάτω άκρων, ιδίως στις κνήμες και στους αστραγάλους. Αποτελούν προχωρημένη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας που απαντάται σε έως το 30% του πληθυσμού.

Η αποστολή των φλεβών είναι να επιστρέφουν το αίμα πίσω προς την καρδιά, αντίθετα από την κατεύθυνση της βαρύτητας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οι φλέβες των κάτω άκρων διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες επιτρέπουν την κίνηση του αίματος προς μία μόνο κατεύθυνση. Όταν οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν σωστά, μια ποσότητα του αίματος δεν επιστρέφει προς την καρδία, λιμνάζει στα κάτω άκρα και αυξάνεται η φλεβική πίεση.

Ως εκ τούτου, οι επιφανειακές φλέβες μεγαλώνουν μόνιμα σε μέγεθος και αποκτούν σταδιακά τη χαρακτηριστική εμφάνιση των κιρσών. Μάλιστα, όσο παραμένει η ανεπάρκεια των βαλβίδων το φαινόμενο των κιρσών σταδιακά επιδεινώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

Πού οφείλεται η εμφάνιση κιρσών των κάτω άκρων;

Τα αίτια της δημιουργίας κιρσών κάτω άκρων δεν είναι σαφή. Είναι, όμως, πιο συχνή η πάθηση στα άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό, στις γυναίκες, στους υπέρβαρους, σε ανθρώπους με χρόνια ορθοστασία στην εργασία τους, καθώς και μετά από εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα των κιρσών κάτω άκρων και ποιες επιπλοκές αναφέρονται;

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι κιρσοί κάτω άκρων είναι:

  • αίσθημα βάρους ή/και πόνου στα κάτω άκρα (εντείνεται το καλοκαίρι ή μετά από ορθοστασία)
  • οίδημα
  • αίσθημα καύσου
  • κράμπες
  • μουδιάσματα
  • κνησμός

Τα συμπτώματα είναι υποκειμενικά και συχνά η βαρύτητά τους δεν αντανακλά την βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας. Το σημαντικότερο για την υγεία των ασθενών, όμως, είναι οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν. Η παρουσία των κιρσών κάτω άκρων είναι πλέον γνωστό πως αυξάνει σαφώς την πιθανότητα εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης και μάλιστα όχι μόνο στο επιφανειακό, αλλά και στο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο.

Η φλεβική θρόμβωση αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και απαιτεί άμεση θεραπεία. Επιπλέον, μετά από χρόνια παρουσίας κιρσών είναι πιθανό να αναπτυχθεί φλεβικό έλκος, ιδίως στην έσω επιφάνεια της κνήμης, μια κατάσταση ιδιαίτερα επώδυνη, με μακροχρόνια και απαιτητική θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί κάτω άκρων;

Είναι, λοιπόν, σήμερα κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων δεν αποτελούν μια αθώα κατάσταση, με αισθητικό μόνο ρόλο, αλλά μια νόσο με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές, η οποία και απαιτεί θεραπεία. Η αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι χειρουργική και όχι φαρμακευτική ή με άλλα μέσα και αποσκοπεί στην αφαίρεση από τον οργανισμό των φλεβών που είναι ανεπαρκείς και έχουν πια καταστραφεί. Αυτό παραδοσιακά γίνεται με την κλασσική χειρουργική μέθοδο, η οποία, αν και είναι σαφώς δοκιμασμένη και αξιόπιστη, αρχίζει να αντικαθίσταται από πιο σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Σήμερα, πρώτο ρόλο στη θεραπεία των κιρσών κάτω άκρων έχει η χρήση του laser (ενδοαγγειακή θερμοπηξία με laser). Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των ασθενών, κάτι το οποίο και θα επιβεβαιώσει ο αγγειοχειρουργός κατά την υπερηχογραφική εξέταση (triplex) του ασθενούς. Αποτελεί σαφώς πιο ανώδυνη και με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα μέθοδο, που επιτρέπει την σχεδόν άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βασικό, τέλος, πλεονέκτημα της είναι και η χρήση τοπικής μόνο αναισθησίας. Φαίνεται πως η κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση, αν και ακόμη έχει θέση, αντικαθίσταται σήμερα από τη χρήση του laser στην αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων.

Συμπερασματικά, η παρουσία κιρσών στα κάτω άκρα αποτελεί μια σχετικά προχωρημένη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας. Εκτός των αισθητικών προβλημάτων και των συμπτωμάτων που προκαλούν, σχετίζονται με επιπλοκές, σημαντικότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη φλεβικής θρόμβωσης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η θεραπεία της νόσου, που στη σύγχρονη εποχή γίνεται ανώδυνα κυρίως με τη χρήση ενδοαγγειακού laser.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.