Σε έξαρση η ιλαρά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

ilara

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς που ξεκίνησε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ρουμανία, βρίσκεται στη χώρα μας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. 166 κρούσματα έχουν καταγραφεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τώρα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα 100 που ήταν στην αρχή του μήνα.

Δες ακόμα: Βρες τους καλύτερους παιδίατρους για να εμβολιάσεις τα παιδιά σου

Τα περιστατικά είναι άτομα ελληνικής καταγωγής και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, αλλά και ενήλικες 25-44 ετών από τον κλάδο της υγείας, που ήταν ανεμβολίαστοι.  Για το λόγο αυτό στην εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως η λήψη άμεσων μέτρων, καθώς και ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στην εγκύκλιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

  • “τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράςπαρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις”

Ειδικότερα, αναφέρεται πως αν και επίφοβα για να νοσήσουν θεωρούνται τα βρέφη και τα παιδιά, εξίσου επίφοβοι είναι και οι έφηβοι και οι ενήλικες.

  • Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εγκύκλιο “όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Για τα παιδιά, η Επιτροπή συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της δεύτερης δόσης τρεις μήνες αργότερα. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος η πρώτη συστηνόταν να γίνεται μεταξύ 12-15 μηνών και η δεύτερη στην ηλικία 4-6 ετών.”

Επιπρόσθετα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθή ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα εμβολιασμού. Τέλος, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ως μια κίνηση ευαισθητοποίησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ανακοίνωσε πως πραγματοποιεί δωρεάν εμβολιασμούς κάθε Τρίτη και Τετάρτη στα γραφεία του συλλόγου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.