Ερυθρά

ερυθρά- δείτε πώς μεταδίδεται και πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την ερυθρά

Τι είναι η ερυθρά

Η ερυθρά είναι εξανθηματική λοίμωξη ήπιας μορφής. Η νόσος μπορεί να γίνει επικίνδυνη κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γιατί κινδυνεύει το έμβρυο. Η νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια από το αναπνευστικό και διαμέσου του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο.

Που οφείλεται η ερυθρά

Η ερυθρά οφείλεται σε μόλυνση από τον ιό της ερυθράς. Στις χώρες που εφαρμόζεται προληπτικός εμβολιασμός η νόσος δεν απαντάται συχνά. Τα μωρά μέχρι 6 μηνών δεν παθαίνουν ερυθρά, εάν η μητέρα έχει αντισώματα.

Συμπτώματα της ερυθράς

Το κύριο σύμπτωμα της μόλυνσης από τον ιό της ερυθράς είναι η εμφάνιση εξανθημάτων στο σώμα, στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια. Επίσης, παρατηρείται πυρετός, διογκωμένους λεμφαδένες, πόνος στις αρθρώσεις, κεφαλαλγία και επιπεφυκίτιδα. Η διόγκωση των αδένων μπορεί να διαρκέσει μια βδομάδα.

Διάγνωση της ερυθράς

Η διάγνωση της ερυθράς γίνεται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς, αν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Συνήθως απαιτείται αιματολογική εξέταση για τη διάγνωση. Απόδειξη πρόσφατη νόσου από την ερυθρά αποτελεί η ανίχνευση ειδικών IgG αντισωμάτων με χαμηλή δεσμευτική ικανότητα με το αντιγόνο του ιού της ερυθράς.

Θεραπεία ερυθράς

Η θεραπεία για την ερυθρά εξαρτάται από την συμπτωματολογία του ασθενούς. Δεν πρόκειται για σοβαρή νόσο. Συνήθως χορηγείται παρακεταμόλη.

Πρόληψη κατά της ερυθράς

Η πρόληψη της ερυθράς γίνεται μέσω της ανοσοποίησης του ατόμου από νεαρή ηλικία με τη χρήση μαζικών εμβολιασμών.

Επιπλοκές της ερυθράς

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα και αρθρίτιδα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ερυθρά είναι ο Παιδίατρος

Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο