Νέα δεδομένα στα σχολεία: πώς θα προετοιμαστείς για τη νέα σχολική χρονιά

Νέα μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 στα σχολεία για το 2020

Ξεκινά σε λίγες μέρες η νέα σχολική χρονιά, η οποία κάθε άλλο παρά όμοια με τις προηγούμενες δεν θα είναι. Τα νέα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό έχουν επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων για το κοινό καλό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν φέτος στις σχολικές αίθουσες και αναμένουμε ακόμη την ακριβή ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που θα οριστικοποιηθεί κατά την 1η Σεπτεμβρίου. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν την πλήρη λειτουργία των σχολείων με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση. Ο αριθμός των ατόμων ανά αίθουσα δεν θα ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 17 μαθητές στην επικράτεια. 

Με κρατική οικονομική κάλυψη θα παρασχεθούν μάσκες προστασίας σε όλους τους μαθητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Η μάσκα προστασίας θα είναι υποχρεωτική μέσα στη σχολική αίθουσα, στα σχολικά οχήματα, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός. Μάσκα προστασίας δεν προβλέπεται στα διαλείμματα και στο μάθημα της γυμναστικής. Τα διαλείμματα θα πρέπει να γίνονται σε διαφορετικές ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα υπάρξουν και συνοδευτικά ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, καθηγητές και γονείς για τη σωστή χρήση της μάσκας και την τήρηση των κανόνων προστασίας. Υπάρχουν κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από τον κανόνα χρήσης μάσκας, εφόσον πληρούν συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους (οδηγίες από ΕΟΔΥ). 

Γίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση από τους μαθητές ατομικών παγουριών με νερό, ενώ ενθαρρύνεται η άσκηση στον εξωτερικό χώρο. 

Δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές, εκπαιδευτικά συνέδρια και σχολικά πρωταθλήματα. 

Σε περιπτώσεις μαθητών ή καθηγητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πρέπει να απουσιάσουν από το σχολείο δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Επίσης, προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά τους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να απουσιάσουν από το σχολείο. 

Βεβαιώσεις για τα σχολεία

Παράλληλα με τα νέα μέτρα όμως, γονείς και μαθητές μπορούν να προετοιμαστούν κατάλληλα, για όλα όσα δεν αναμένεται να υποστούν αλλαγές φέτος και ισχύουν το ίδιο όπως και κάθε άλλη χρονιά. 

Για την εγγραφή στο σχολείο, τις αθλητικές ομάδες, το κολυμβητήριο, το γυμναστήριο και άλλες μορφές άσκησης απαιτούνται βεβαιώσεις υγείας από κατάλληλους γιατρούς. Από τις 2 Σεπτεμβρίου θα έχεις τη δυνατότητα να λάβεις τη βεβαίωση γιατρού που χρειάζεσαι για την εγγραφή σου στις δραστηριότητες και στο σχολείο μέσω του doctoranytime σε γιατρούς της επιλογής σου. Γιατί να ταλαιπωρείσαι με αναμονές και καθυστερήσεις αφού μπορείς να λάβεις τη βεβαίωσή σου εύκολα και γρήγορα; 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.