Πριν την ροζ κορδέλα: Η ιστορία ενός συμβόλου ελπίδας

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης, είναι ο μήνας που θυμίζει στις γυναίκες να είναι ατρόμητες και να μη φοβούνται τις προληπτικές εξετάσεις. Το διεθνές σύμβολο για τον καρκίνο του μαστού είναι η ροζ κορδέλα, ένας συμβολισμός που χρησιμοποιείται από όλους για την ορατότητα του καρκίνου του μαστού και για το σεβασμό προς τις γυναίκες που έχασαν τη μάχη με αυτόν.
Τι γινόταν όμως πριν από αυτή τη ροζ κορδέλα;
Το κίνημα για την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1970, μαζί με τα φεμινιστικά κινήματα. Μέχρι τότε, ο καρκίνος του μαστού ήταν μια ασθένεια για την οποία κανείς δεν μιλούσε και οι γυναίκες τη βίωναν μέσα από κλειστές πόρτες, με αίσθημα ντροπής αντί για υποστήριξης. Χρειάστηκε το θάρρος αρκετών γυναικών που μίλησαν ανοιχτά για τον καρκίνο και τον φεμινισμό για να ξεκινήσει ο διάλογος για την υγεία των γυναικών, την απελευθέρωση του σώματός τους και την απόρριψη του στίγματος του καρκίνου.
Ο περιορισμός των γυναικών στην ελεύθερη επιλογή και διαχείριση της υγείας και του σώματός τους ήταν φανερός τόσο στην εγκυμοσύνη και στις αμβλώσεις, αλλά και στον καρκίνο του μαστού. Από το 1900, όσες γυναίκες υποπτεύονταν ότι είχαν καρκίνο του μαστού έκαναν μία και μοναδική εγχείρηση ολικής αφαίρεσης του μαστού και των μυών του στήθους, είτε ο όγκος ήταν μικρός, είτε μεγάλος και ανεξάρτητα από την επικινδυνότητά του.
Μαζί με το στίγμα γύρω από την ασθένεια του AIDS και τον ιό του HIV τη δεκαετία του 1980, το κίνημα για τον καρκίνο του μαστού ωρίμαζε όλο και περισσότερο. Ο συμβολισμός του κινήματος πίσω από την κόκκινη κορδέλα όπως και οι απαιτήσεις της κοινότητας για καλύτερη υγεία και ενημέρωση επηρέασαν τα επόμενα κινήματα για αντίστοιχη ενημέρωση και ορατότητα για τον καρκίνο του μαστού.
Έτσι, με τον καιρό η ροζ κορδέλα έγινε το σύμβολο για τον καρκίνο του μαστού μετά από προσπάθειες ακτιβιστριών και ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Η ιδέα ήρθε από μια καρκινοπαθή, την Charlotte Hayley, η οποία μοίρασε αντίστοιχα κορδελάκια στο χρώμα του ροδάκινου στην κοινότητά της. Μετά από την απόρριψη διάφορων προσφορών από εταιρίες, σε μια προσπάθεια να μην εμπορικοποιηθεί ο συμβολισμός και η μάχη για τον καρκίνο του μαστού, τα κορδελάκια άλλαξαν χρώμα και έγιναν ροζ. Επίσημα, τα πρώτα ροζ κορδελάκια μοιράστηκαν στο Susan G. Komen Race for the Cure στη Νέα Υόρκη το 1991, ένας αγώνας που διοργανώνεται μέχρι σήμερα σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.
Μέσα στο πέρασμα του χρόνου, το κίνημα εξελίχτηκε, οι γυναίκες ανοίχτηκαν περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού και το σώμα τους και η ενημέρωση αυξήθηκε σημαντικά. Παρόλα αυτά, ο φόβος των γυναικών για το τι θα μπορούσε να συμβεί, ακόμα παραμένει. Οι περισσότερες γυναίκες δεν κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις διότι φοβούνται το αποτέλεσμα και τι θα σημαίνει αυτό για το σώμα τους.
Το doctoranytime, μέσα από τη νέα του εκστρατεία θέλει να υπενθυμίσει στις γυναίκες πως είναι ατρόμητες και δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται καθώς η πρόληψη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σε μια μορφή καρκίνου που είναι ιάσιμη αν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Μην αμελείς την υγεία σου. Αντιμετώπισε τον καρκίνο κατάματα. Εξετάσου σήμερα!