Το 94% από το νερό βρύσης σε Ραφήνα και Μάτι είναι πόσιμο
Η ομάδα εθελοντισμού και υποστήριξης RPSOS, πραγματοποίησε έρευνα για τον έλεγχο της ποιότητας από το πόσιμο νερό που φτάνει στις οικιακές βρύσες των περιοχών Ραφήνας και Μάτι, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.
Δες ακόμα: Κουνούπια: πώς να προστατευτείς το καλοκαίρι
Μία από αυτές τις δράσεις περιλάμβανε να υλοποιηθούν μετρήσεις σε σπίτια, που εκλήθησαν από τους ιδιοκτήτες τους, ώστε να διαπιστωθεί η παρουσία μικροβίων που καθιστά το πόσιμο νερό ακατάλληλο.
Σε ποιούς απευθήνθηκαν οι μετρήσεις;
Oι μετρήσεις αφορούν στο νερό που φτάνει στην βρύση του σπιτιών των πληγέντων και όχι στο νερό που ξεκινά από τις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ, καθώς εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού ύδρευσης.
Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς όμως, η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει προκαλέσει αλλοιώσεις στις πιο επιφανειακές σωληνώσεις μέχρι τις οικίες και έτσι να επιτρέπεται η είσοδος βλαβερών στοιχείων για τον οργανισμό στο νερό που φτάνει στις βρύσες των σπιτιών.
Μέχρι σήμερα έγιναν 70 μετρήσεις και σε 6 περιπτώσεις βρέθηκαν βλαπτικά στοιχεία για τον οργανισμό πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Πού εγκαταστάθηκαν οι σταθμοί;
Η εγκατάσταση των 4 σταθερών σταθμών 24ωρης μέτρησης έγινε στις 11/08 στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας και σε πυρόπληκτη οικία στην Διασταύρωση Ραφήνας.
Σταθμός μέτρησης στο Κόκκινο Λιμανάκι εγκαταστάθηκε στις 16/08, διότι νωρίτερα η περιοχή δεν είχε ρευματοδοτηθεί.
Πώς έγινε η δειγματολειψία νερού;
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 3 διαφορετικά στάδια. Στην περίπτωση άπνοιας, έντονων ανέμων και εν ώρα εργασιών.
- Τα όργανα ρυθμίστηκαν για μετρήσεις μικροσωματιδίων διαμέτρου PM 2,5 και PM 10, μεγέθη που συνδέονται άμεσα με την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος. Για τα μεν ΡΜ 10 η ημερήσια οριακή ανώτατη τιμή συγκέντρωσης είναι τα 50 μgr/m3, ενώ για τα ΡΜ 2,5 η ημερήσια ανώτατη τιμή στόχος τα 25 μgr/m3.
- Για να επισπευθεί η διαδικασία, ξεκίνησαν με την ανίχνευση νιτρικών, νιτρωδών και φωσφορικών ιχνοστοιχείων, η ύπαρξη των οποίων υποδηλώνει την εισροή ξένων στοιχείων στο δίκτυο του νερού. (Να σημειώσουμε ότι το πόσιμο νερό ενδέχεται να περιέχει σε μικρές ποσότητες νιτρικά(ΝΟ3) έως 50mg/ lt, φώσφορο(P2O5) έως 5 mg/ lt νιτρώδη(NO2) και αμμωνία (ΝΗ4), έως 0.5 mg.).
- Μόνον στην περίπτωση που η πρώτη φάση έδειξε ύπαρξη ξένων προσμείξεων, προχώρησαν στην ανάλυση για ύπαρξη μικροβίων, κολοβακτηριδιών, εντερόκοκκων και ολικών κολοβακτηριδίων. Αυτή η ανάλυση διήρκησε από 18 έως 24 ώρες.
Τι έδειξαν οι τιμές εντός των ορίων Ραφήνας και στη Διασταύρωση;
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες των μετρήσεων διαπιστώθηκε η χαμηλή συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος, της τάξης των 19,6μgr/m3 (PM 10) και 6,72 μgr/m3 (PM 2,5).
Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, οι τιμές ήταν κάπως πιο αυξημένες της τάξης των 24,0 μgr/m3 (PM 10) και 9,2μgr/m3 (PM 2,5).
Την Δευτέρα θα υπάρχουν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων (σειρά τριών 24ώρων) από τους σταθμούς μέτρησης στο Κόκκινο Λιμανάκι, καθώς η εγκατάσταση αυτού του σταθμού έγινε μετά την ρευματοδότηση της περιοχής που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου.
Τι συμβαίνει όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι;
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε όταν επικρατούσαν άνεμοι 5 μποφόρ και πάνω. Πιο συγκεκριμένα, οι μετρήσεις που λήφθηκαν εντός των ρεμάτων, αλλά και σε σημεία όπου ο άνεμος ανέπτυσσε υψηλές ταχύτητες έφτασαν τα 55 μgr/m3 (PM 10) και 28 μgr/m3 (PM 2,5).
Είναι προφανές ότι η επιβάρυνση αφορά στις οικίες που κατά τη διεύθυνση του ανέμου βρίσκονται μετά τις καμένες εκτάσεις. Είναι επίσης λογικό ότι σε ημέρες και ώρες νηνεμίας, τα μικροσωματίδια κατακρημνίζονται στο έδαφος και η ατμόσφαιρα καθαρίζει.
Η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει εντελώς όταν σημειωθούν βροχοπτώσεις.
Πότε οι τιμές έτειναν να είναι υπερβολικά υψηλές;
Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις τις ώρες που εργάτες έκοβαν και κλάδευαν δέντρα, όπως και τις ώρες που φορτηγά μάζευαν από το δρόμο τους όγκους των κλαδιών.
Οι τιμές σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν έως και 10 φορές υψηλότερες των αποδεκτών ορίων, της τάξεως δηλαδή των 336μgr/m3 (PM 10) και 141 μgr/m3 (PM 2,5). Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνονται εργασίες τα παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να απομακρύνονται, ενώ οι ενήλικες θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκες.
Πώς μπορείτε να κάνετε αίτημα δειγματοληψίας;
Μπορείτε να καλείτε στο κέντρο επιχειρήσεων που έχουν στήσει στο Πικέρμι στο 211 8005440 για να τους δώσετε το σχετικό αίτημα ή να ζητήσετε να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία δωρεάν.
Τα δείγματα μπορούν να τα συλλέξουν είτε εθελοντές του RPSOS, είτε να τα φέρει ο ίδιος ο κάτοικος στα γραφεία του rpsos.gr στη διεύθυνση: Λεωφόρος Μαραθώνος 77, Πικέρμι, στο εμπορικό κέντρο στον 1ο όροφο, όπου θα τα παραλάβουν οι εθελοντές.