Παρωτίτιδα

Παρωτίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η παρωτίτιδα

Πρόκειται για οξεία λοιμώδη νόσο που προσβάλλει όλο το σώμα και ειδικότερα τους αδένες που παράγουν σάλιο. Οι επιπτώσεις της είναι χαμηλές λόγω της εκτεταμένης χρήση του εμβολίου ιλαράς- ερυθράς- παρωτίτιδας. Το 20% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό δεν το γνωρίζουν, διότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, και αυτό έχει ως απόρροια να τον μεταδίδουν εν αγνοία τους.

Δες ακόμα: Εξωτερική ωτίτιδα στα παιδιά

Που οφείλεται

Η παρωτίτιδα οφείλεται στον παραμυξοϊό. Μετά την ίασή του ο ασθενής έχει αποκτήσει ανοσία στη νόσο. Μάλιστα, αν οι μητέρες έχουν νοσήσει στο παρελθόν από παρωτίτιδα το νεογέννητο μέχρι 6 μηνών δεν μπορεί να κολλήσει τη νόσο.

Συμπτώματα

Στο πρώτο στάδιο της παρωτίτιδας εκδηλώνεται διόγκωση των παρωτίδων, αρχικώς η πρώτη και 3 μέρες μετά η δεύτερη. Οι κλινικές εκδηλώσεις την πάθησης είναι ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση, ο πυρετός, η κεφαλαλγία, οι έμετοι, η υπνηλία, ξηροστομία, το αίσθημα κόπωσης και οι σπασμοί.

Άλλες εκδηλώσεις είναι η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η ορχίτιδα/ επιδιδυμίτιδα, η ωοθηκίτιδα, η θυρεοειδίτιδα, η μαστίτιδα και η παγκρεατίτιδα. Οι άνδρες που εμφανίζουν παρωτίτιδα μετά την εφηβεία έχουν 30% πιθανότητες να αναπτύξουν ορχίτιδα. Η νόσος διαρκεί 10 ημέρες. Ο ασθενής μεταδίδει τον ιό τρεις μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και μέχρι μία βδομάδα μετά. Ο ιός αποβάλλεται από τα ούρα μέχρι και 3 βδομάδες μετά την ίασή του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παρωτίτιδα είναι ο Παιδίατρος

Διάγνωση

Η διάγνωση της παρωτίτιδας γίνεται με καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς. Κλινικά η νόσος επιβεβαιώνεται με καλλιέργεια αίματος και ούρων.

Θεραπεία

Για τη θεραπεία για την παρωτίτιδα  χορηγούνται στον ασθενή αντιπυρετικά, αναλγητικά και αν κριθεί απαραίτητο ενδοφλέβια υγρά. Η ιντερφερόνη- Α 2Β προστατεύει τους όρχεις από τυχόν πρόκληση ορχίτιδας. Το παιδί θα πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι και να αποφεύγει τα ξινά και τους χυμούς.

Επιπλοκές

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της παρωτίτιδας είναι η προσβολή των αγοριών από ορχίτιδα. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στον όρχι και κατ’ επέκτασιν στειρότητα. Γι’ αυτό ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.

Οδηγίες για ασθενείς με παρωτίτιδα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρωτίτιδας θα πρέπει ο ασθενής να περιοριστεί στο σπίτι, ώστε να μην μεταδώσει τον ιό. Ο συστηματικός εμβολιασμός με το τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς- ερυθρά- παρωτίτιδας προφυλάσσει απόλυτα τους υγιείς από τη μετάδοση.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ