Σαρκοείδωση

sarkoeidosi

Τι είναι η σαρκοείδωση

Η σαρκοείδωση είναι φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και κυρίως τους πνεύμονες. Η πάθηση παρουσιάζει γενετική προδιάθεση. Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο δεν θα εμφανίσουν ποτέ συμπτωματολογία, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό η νόσος θα αυτοϊαθεί.

Δες ακόμα: 3 σύμμαχοι για το καλοκαίρι κατά του λίπους και της κυτταρίτιδας

Που οφείλεται η σαρκοείδωση

Οι αιτίες της σαρκοείδωσης δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ενοχοποιηθεί συγκεκριμένοι ιοί, μυκοβακτήρια και παθογόνοι μικροοργανισμοί. Η παρουσία κάποιων μικροοργανισμών στον οργανισμό παρουσιάζονται ως αντιγόνα και δημιουργούν μία σειρά από ανοσολογικές αντιδράσεις, και πιο συγκεκριμένα, μία αλλοίωση που καλείται σαρκοειδικό κοκκίωμα. Οι βλάβες της σαρκοείδωσης μπορούν να εκδηλωθούν και σε άλλα όργανα του σώματος.

Συμπτώματα της σαρκοείδωσης

Οι ασθενείς που πάσχουν από σαρκοείδωση εμφανίζουν δερματικές βλάβες. Η πιο χαρακτηριστική είναι το οζώδες ερύθημα το οποίο παρατηρείται κατά την έναρξη της νόσου. Σε πιο βαριά περιστατικά παρατηρείται χειμετλοειδής λύκος, ένα είδος εξανθήματος στην περιοχή του προσώπου. Επίσης, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή βλατίδων, κηλίδων ή υποδόριων οζιδίων.

Σε κάποιες μορφές της νόσου (οφθαλμική σαρκοείδωση, νευροσαρκοείδωση) μπορεί να μην εκδηλωθεί συμπτωματολογία. Η ιριδοκυκλίτιδα μπορεί να είναι μία πιθανή εκδήλωση της νόσου στην περιοχή των οφθαλμών. Επίσης, μία κοινή μορφή εκδήλωσης είναι με το σύνδρομο Λούφγκρεν (οζώδες ερύθημα, αρθρίτιδα, διόγκωση των λεμφαδένων), η νεφρίτιδα, η αγγειίτιδα, το αίσθημα κόπωσης, η κατάθλιψη και η εύρεση ασβεστίου στα ούρα.

Διάγνωση για τη σαρκοείδωση

Η διάγνωση της σαρκοείδωσης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τρία συγκεκριμένα κριτήρια: την ακτινολογική απεικόνιση, την ιστολογική απεικόνιση και τον αποκλεισμό όλων των άλλων ενδεχόμενων νοσημάτων. Η διάγνωση της βλάβης στην καρδιά καθιστά απαραίτητη τη βιοψία, ειδικότερα αν υπάρχουν αρρυθμίες. Με την κατάλληλη θεραπεία προλαμβάνονται οι ανεπανόρθωτες βλάβες στην καρδιά.

Πώς αντιμετωπίζεται η σαρκοείδωση

Η νόσος σαρκοείδωση όταν απαντάται σε παιδιά συνήθως θεραπεύεται με τη χορήγηση κορτιζόνης. Η πρόγνωση σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ καλή. Γενικότερα η θεραπεία της νόσου όταν είναι συμπτωματική περιλαμβάνει λήψη κορτικοειδών και διαρκεί για μήνες ή και χρόνια. Γι’ αυτό υπάρχει εναλλακτική θεραπεία με μεθοτρεξάτη και αζαθειοπρίνη. Σε πιο ανθεκτικούς οργανισμούς χορηγείται ινφιξιμάμπη και θαλιδομίδη.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η σαρκοείδωση

Η νόσος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ένα ποσοστό 1- 6% των ασθενών. Ένα ποσοστό από 10 έως 30% παρουσιάζει χρονιότητα των συμπτωμάτων και προκαλεί σοβαρές βλάβες στη λειτουργία των πνευμόνων.

Οδηγίες για ασθενείς με σαρκοείδωση

Η καλή φυσική κατάσταση των ασθενών βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, καθώς και τη λειτουργία των σκελετικών μυών και το αναπνευστικό σύστημα. Συνιστάται ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς και αλλαγή στο καθημερινό του διαιτολόγιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σαρκοείδωση είναι ο πνευμονολόγος.

Κλείστε ραντεβού με πνευμονολόγο