Οζώδες ερύθημα

polymorfo-erythima

Τι είναι το οζώδες ερύθημα

Το οζώδες ερύθημα είναι μία ανοσολογική πάθηση που προκαλεί φλεγμονή του υποδόριου λίπους του δέρματος, δηλαδή υποδερματίτιδα.

Δες ακόμα: Τι είναι τα αλλεργικά τεστ και πώς γίνονται;

Συμπτώματα

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση επώδυνων, ερυθρών και σκληρών εξανθημάτων στο πρόσθιο χείλος της κνήμης και συνοδεύεται από πυρετό και πόνους στις αρθρώσεις.

Η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ 5-6 εβδομάδων και υποχωρεί χωρίς να δημιουργεί μόνιμες βλάβες στο δέρμα.

Το ιδιοπαθές οζώδες ερύθημα προσβάλλει κυρίως νέες γυναίκες μεταξύ 18-35 ετών και δεν ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο.

Το δευτεροπαθές οζώδες ερύθημα μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο, μύκητες, ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων όπως τα αντισυλληπτικά, τα οιστρογόνα κ.ά., στην εγκυμοσύνη, ως δερματική εκδήλωση ασθενειών όπως η φυματίωση, η σαρκοείδωση, λέμφωμα, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή λανθάνοντα καρκίνο.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα καθώς έχει χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα. Συνήθως ακολουθείται από εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος ή δερματοαντίδραση mantoux α υπάρχει υποψία κάποιας από τις προαναφερθείσες νόσου.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η βιοψία του δέρματος. Η θεραπεία της εν λόγω νόσου εξαρτάται από την αιτία στην οποία οφείλεται.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα προσφέρουν ανακούφιση στον ασθενή με οζώδες ερύθημα, καθώς επίσης και οι κομπρέσες στα σημεία της βλάβης ή η κατάκλιση με τα πόδια να βρίσκονται σε ψηλότερη θέση από το υπόλοιπο σώμα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τους οζώδους ερυθήματος είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος