Ορθοκολικός καρκίνος

Ορθοκολικός καρκίνος-δείτε πώς αντιμεωπίζεται!

Τι είναι ο ορθοκολικός καρκίνος

Ο ορθοκολικός καρκίνος πρόκειται για κακοήθη νόσο που πλήττει το έντερο ή τον ορθό. Απαντάται συχνά σε Αμερικάνους.

Δες ακόμα: Παθήσεις της περιοχής του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής

Που οφείλεται ο ορθοκολικός καρκίνος

Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι συνήθως κληρονομική, ενώ μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολύποδες στο παχύ έντερο και σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις εντερικές παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου

Τα συμπτώματα του ορθοκολικού καρκίνου δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Συνήθως παρουσιάζεται αίμα στα κόπρανα. Οι ασθενείς άνω των 40 ετών παρατηρούν αλλαγές στην εντερική λειτουργία τους, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, τεινεσμό και έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον ορθοκολικό καρκίνο είναι ο ογκολόγος

Διάγνωση για τον ορθοκολικό καρκίνο

Η διάγνωση γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό όταν υπάρχει υποψία της νόσου. Οι συνήθεις εξετάσεις είναι η επισκόπηση εύκαμπτης ή άκαμπτης σιγμοειδοσκοπίας, η κολονοσκόπηση, η δακτυλική εξέταση του πρωκτού, η εξέταση με βαριούχο υποκλυσμό. Στη συνέχεια, ακολουθεί βιοψία των αλλοιώσεων. Ούτε η δακτυλική εξέταση ούτε άπαξ έλεγχος των κοπράνων αρκούν για να δώσουν σαφείς ενδείξεις.

Οι ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα, ορθοκολικά αδενώματα, καρκίνο του εντέρου συγγενούς πρώτου βαθμού) πρέπει να ελέγχονται συχνά. Όταν τελικά γίνει η διάγνωση της νόσου απαιτούνται  περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ειδικές εξετάσεις αίματος.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ορθοκολικός καρκίνος

Συνήθως για τον ορθοκολικό καρκίνο προτείνεται χειρουργική επέμβαση ή λαπαροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Πραγματοποιούνται θεραπείες με έκδοχα, όπως αυτές που περιλαμβάνουν χημειοεμβολή των αιμοφόρων αγγείων, ακτινοβολία, βραχυθεραπεία, κρυοχειρουργική και χημειοθεραπεία.

Πρόληψη κατά του ορθοκολικού καρκίνου

Επειδή ο ορθοκολικός καρκίνος είναι κληρονομική και μπορεί να είναι ασυμπτωματική συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών άνδρες και γυναίκες να πραγματοποιούν αυτοέλεγχο (αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα), και μία φορά το χρόνο σε ειδικό γαστρεντερολόγο μία προληπτική εξέταση.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΟ