Ελκώδης κολίτιδα

Ελκώδης-κολίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα πρόκειται για φλεγμονή του παχέως εντέρου και εν συνεχεία διόγκωση και δημιουργία ελκών στην επιφάνεια. Απόρροια αυτού είναι το έντερο να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό και τα κόπρανα να λαμβάνουν υγρή μορφή. Επιπλέον, τα μικρά έλκη ευθύνονται για την αποβολή αίματος κατά την κένωση.

Δες ακόμα: Δυσκοιλιότητα: συμπτώματα και κατάλληλη αντιμετώπιση!

Αίτια ελκώδης κολίτιδα

Τα αίτια της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι σαφή . Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς από ελκώδη κολίτιδα.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από: κληρονομικότητα (έχει παρατηρηθεί ότι τείνει να εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας, και ιδιαίτερα στα δίδυμα αδέρφια), ελλιπή διατροφή (είναι απαραίτητη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες), έλλειψη θηλασμού (υπάρχουν αναφορές ότι εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν θηλάσει), αυτοάνοση αιτία (υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε πρόκληση της νόσου).

Συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας

Η συμπτωματολογία της ελκώδους κολίτιδας ξεκινά ξαφνικά και παρουσιάζεται με διάρροια, κοιλιακό άλγος, αποβολή αίματος από τα κόπρανα, αίσθημα τεινεσμού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και ασχημάτιστα κόπρανα.

Γενικότερα τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γαστρεντερίτιδας ή της απλής ίωσης. Απαντάται συχνότερα σε καπνιστές.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το ελκώδη κολίτιδα είναι ο Γαστρεντερολόγος

Διάγνωση για την ελκώδη κολίτιδα

Η εξέταση για την ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνει καταγραφή πλήρους οικογενειακού ιστορικού του ασθενούς, κλινικές, ιστολογικές, αιματολογικές εξετάσεις.

Καθώς η ελκώδης κολίτιδα συνοδεύεται από φλεγμονή, στην εξέταση αίματος παρατηρείται αυξημένο επίπεδο λευκών αιμοσφαιρίων. Απαιτείται επίσης καλλιέργεια κοπράνων, κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση.

Θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα

Η θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Στους περισσότερους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο η εγχείριση είναι η μόνη θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα.

Η νόσος τείνει να επανεμφανίζεται μετά από μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια. Ο στόχος της θεραπείας είναι η διατήρηση της ελκώδους κολίτιδας σε ύφεση.

 

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ