Οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Τι είναι η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα είναι λοίμωξη των προσθίων κεράτων της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού. Είναι πιθανή η παράλυση. Η ήπια μορφή της νόσου παρουσιάζεται με αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα και διαρκεί μερικές ημέρες. Η βαριά μορφή παρουσιάζεται με μυική παράλυση, αδυναμία, μείωση των αντανακλαστικών και βλάβες στο νωτιαίο μυελό, στον εγκεφαλικό φλοιό και στη παρεγκεφαλίδα.

Που οφείλεται η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Για τη νόσο ευθύνεται ο ιός της πολιομυελίτιδας. Αποβάλλεται μέσω των ανθρώπινων απεκκρίσεων και παραμένει ανθεκτικός και σταθερός για μήνες έξω από το σώμα.

Συμπτώματα της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας

Η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα εμφανίζεται και αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές. Μετά από 3 μέρες μπορεί να παρατηρηθεί παράλυση, ενώ η έκταση της τελευταίας εξαρτάται από το βαθμό της νευρικής προσβολής. Αν προσβληθούν οι αναπνευστικοί μύες μπορεί να επέλθει ακόμη και θάνατος.

Διάγνωση για την οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Η διάγνωση της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς συχνά συγχέεται με τη μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλομυελίτιδα και διαταραχές μετατροπής.

Θεραπεία της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας

Σε ασθενείς με συμπτώματα παράλυσης χορηγείται αναπνευστήρας, ενώ η φυσιοθεραπεία θα επιτύχει τη μέγιστη λειτουργικότητα και αποφυγή παραμορφώσεων που προκαλεί η νόσος. Η περίθαλψη του ασθενούς έχει πολύ σημαντικά σημεία που αξίζουν προσοχής. Ο ασθενής θα πρέπει να απομονωθεί εντελώς, να απολυμανθούν οι φαρυγγικές εκκρίσεις και τα κόπρανα, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τον ασθενή για πιθανή αναπνευστική δυσκολία και αναλόγως να του χορηγείται οξυγόνο.

Ένας δίσκος τραχειοτομίας τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος. Συνιστώνται ήπιες ασκήσεις και εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων για το σωματικό πόνο. Ο ασθενής πρέπει να περιστρέφεται συχνά για να αποτραπεί η οποιαδήποτε παραμόρφωση. Για να μειωθεί το άγχος και ο πόνος του ασθενούς του χορηγούνται ηρεμιστικά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πολύ σχολαστική προσωπική και στοματική υγιεινή. Συνιστάται ταυτόχρονη ψυχολογική στήριξη του ασθενούς.

Επιπλοκές της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας

Στις χώρες που δεν είναι διαδεδομένο το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας η νόσος είναι επιδημική και εμφανίζεται κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Απαντάται πιο συχνά σε παιδιά. Η λοίμωξη μεταδίδεται με άμεση επαφή και ο ιός εισέρχεται στο σώμα του ξενιστή μέσω του στόματος και μεταφέρεται μέσω του αίματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πιθανές επιπλοκές αποτελούν η μυική ατροφία και οι παραμορφώσεις. Όταν υπάρξει παράλυση σχεδόν το 50% των ασθενών αποκαθίσταται πλήρως και το 25% θα έχει μόνιμα μια ελαφρά παράλυση.

Πρόληψη κατά της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας

Ο εμβολιασμός με τον αδρανοποιημένο ιό της πολιομυελίτιδας έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό το σύμπτωμα της παράλυσης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα είναι ο Νευρολόγος.

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο