Οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα

Η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα είναι λοίμωξη των προσθίων κεράτων της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού. Είναι πιθανή η παράλυση. Η ήπια μορφή της νόσου παρουσιάζεται με αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα και διαρκεί μερικές ημέρες. Η βαριά μορφή παρουσιάζεται με μυική παράλυση, αδυναμία, μείωση των αντανακλαστικών και βλάβες στο νωτιαίο μυελό, στον εγκεφαλικό φλοιό και στη παρεγκεφαλίδα.

Δες ακόμα: Πώς δρουν τα εμβόλια στον οργανισμό

Που οφείλεται

Για τη νόσο ευθύνεται ο ιός της πολιομυελίτιδας. Αποβάλλεται μέσω των ανθρώπινων απεκκρίσεων και παραμένει ανθεκτικός και σταθερός για μήνες έξω από το σώμα.

Συμπτώματα

Η οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα εμφανίζεται και αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές. Μετά από 3 μέρες μπορεί να παρατηρηθεί παράλυση, ενώ η έκταση της τελευταίας εξαρτάται από το βαθμό της νευρικής προσβολής. Αν προσβληθούν οι αναπνευστικοί μύες μπορεί να επέλθει ακόμη και θάνατος.

Διάγνωση

Η διάγνωση της οξείας πρόσθιας πολιομυελίτιδας δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς συχνά συγχέεται με τη μηνιγγίτιδα, την εγκεφαλομυελίτιδα και διαταραχές μετατροπής.

Θεραπεία

Σε ασθενείς με συμπτώματα παράλυσης χορηγείται αναπνευστήρας, ενώ η φυσιοθεραπεία θα επιτύχει τη μέγιστη λειτουργικότητα και αποφυγή παραμορφώσεων που προκαλεί η νόσος. Η περίθαλψη του ασθενούς έχει πολύ σημαντικά σημεία που αξίζουν προσοχής. Ο ασθενής θα πρέπει να απομονωθεί εντελώς, να απολυμανθούν οι φαρυγγικές εκκρίσεις και τα κόπρανα, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. Οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τον ασθενή για πιθανή αναπνευστική δυσκολία και αναλόγως να του χορηγείται οξυγόνο.

Ένας δίσκος τραχειοτομίας τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ξαπλωμένος. Συνιστώνται ήπιες ασκήσεις και εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων για το σωματικό πόνο. Ο ασθενής πρέπει να περιστρέφεται συχνά για να αποτραπεί η οποιαδήποτε παραμόρφωση. Για να μειωθεί το άγχος και ο πόνος του ασθενούς του χορηγούνται ηρεμιστικά. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πολύ σχολαστική προσωπική και στοματική υγιεινή. Συνιστάται ταυτόχρονη ψυχολογική στήριξη του ασθενούς.

Επιπλοκές

Στις χώρες που δεν είναι διαδεδομένο το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας η νόσος είναι επιδημική και εμφανίζεται κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Απαντάται πιο συχνά σε παιδιά. Η λοίμωξη μεταδίδεται με άμεση επαφή και ο ιός εισέρχεται στο σώμα του ξενιστή μέσω του στόματος και μεταφέρεται μέσω του αίματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Πιθανές επιπλοκές αποτελούν η μυική ατροφία και οι παραμορφώσεις. Όταν υπάρξει παράλυση σχεδόν το 50% των ασθενών αποκαθίσταται πλήρως και το 25% θα έχει μόνιμα μια ελαφρά παράλυση.

Πρόληψη

Ο εμβολιασμός με τον αδρανοποιημένο ιό της πολιομυελίτιδας έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό το σύμπτωμα της παράλυσης.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οξεία πρόσθια πολιομυελίτιδα είναι ο Νευρολόγος.

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο