Πολιομυελίτιδα

poliomuelitida

Τι είναι η πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα πρόκειται για φλεγμονή της φαιάς ουσίας του νωτιαίου μυελού. Είναι οξεία ιογενής νόσος που προκαλείται από ένα από τα τρία στελέχη του πολιοϊού.

Δες ακόμα: Τι είναι η Σκολίωση και πως αντιμετωπίζεται

Απαντάται στο λαιμό και στα κόπρανα και μεταδίδεται με το φτέρνισμα, το βήχα, ακόμη και το άγγιγμα άλλων ανθρώπων που δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους, καθώς και με την κατάποση μολυσμένου νερού και φαγητού. Όταν ο ιός εισέλθει στον οργανισμό εξαπλώνεται ταχύτατα μέσω του αίματος στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη.

Που οφείλεται

Η πολιομυελίτιδα οφείλεται στη είσοδο του πολιοϊού στον οργανισμό και στην ταχεία εξάπλωσή του στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη μέσω των νεύρων.

Συμπτώματα

Ο ασθενής εκδηλώνει έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο φάρυγγα, έμετο, ακαμψία στον αυχένα και στη ράχη και πυρετό. Τα παιδιά παρουσιάζουν κακουχία. Ένα στα 100 παιδιά προσβάλλονται από τη βαριά οξεία μορφή της νόσου και μένουν παράλυτα για την υπόλοιπη ζωή τους. Κάποιοι πεθαίνουν λόγω παράλυσης των αναπνευστικών οδών.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πολιομυελίτιδας γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και γενικής εξέτασης αίματος.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία της νόσου. Ωστόσο προλαμβάνεται μέσω των μαζικών εμβολιασμών των μικρών παιδιών.

Επιπλοκές

Η πολιομυελίτιδα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και περιλαμβάνει ατροφία των μυών, έντονες συσπάσεις και μόνιμη παραμόρφωση.

Πρόληψη

Η πολιομυελίτιδα πλέον τείνει να εξαλειφθεί, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, λόγω του μαζικού εμβολιασμού των παιδιών.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον πολιομυελίτιδα είναι ο νευρολόγος

Κλείστε ραντεβού με νευρολόγο