Μηνιγγίτιδα

Μηνιγγίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη η οποία οφείλεται σε μικρόβια (ιούς και βακτήρια) και κατά την οποία παρατηρείται φλεγμονή των μηνίγγων, που είναι ο μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Δες ακόμα: Κονδυλώματα στους άνδρες: τι είναι και πώς μεταδίδονται;

Η φλεγμονή αυτή επηρεάζει  την ποσότητα των υγρών που περιβάλλουν τα όργανα αυτά (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Οι μηνιγγίτιδες μπορεί να παρουσιαστούν από μόνες τους,  είτε στο πλαίσιο κάποιας ευρύτερης λοίμωξης, πχ. παρωτίτιδας ή φυματίωσης.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με σταγονίδια ή ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη κι αν το άτομο δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα.

Αίτια της μηνιγγίτιδας

Οι μηνιγγίτιδες διακρίνονται ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξής τους σε οξείες, χρόνιες και κεραυνοβόλες. Επίσης ανάλογα με την αιτία τους διακρίνονται σε ιογενείς και βακτηριακές.

Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες οφείλονται σε διάφορους ιούς, όπως οι εντοροϊοί, είναι συχνότερες από τις βακτηριακές, ηπιότερες, αυτοπεριοριζόμενες και συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες.

Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες είναι σπανιότερες και σοβαρότερες και οφείλονται κυρίως σε διάφορα βακτήρια όπως ο αιμόφιλος της γρίπης, ο ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος κ.ά. Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες, ιδίως όταν είναι οξείες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό, ακόμη και θάνατο του ασθενούς.

Άλλα αίτια της μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι οι τραυματισμοί, μύκητες, αλλεργίες σε φάρμακα, όγκοι.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Η μηνιγγίτιδα εμφανίζεται συχνότερα κατά τα 5 πρώτα χρόνια ζωής, για αυτό και είναι συχνότερη σε παιδιά και βρέφη. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα τους είναι άτυπα, μπορεί όμως και να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετό, ανησυχία, ληθαργική κατάσταση, εξανθήματα και γενικώς μια κακουχία.

Οι ενήλικες και τα μεγάλα παιδιά που πάσχουν από μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν:

  • υψηλό πυρετό
  • φωτοφοβία
  • ευερεθιστότητα
  • δυσκαμψία στον αυχένα
  • υπνηλία
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • εμετούς
  • σπασμούς

Διάγνωση της μηνιγγίτιδας

Η διάγνωση της μηνιγγίτιδας γίνεται με οσφυονωτιαία Μηνιγγίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεταιπαρακέντηση, λήψη δηλαδή υγρού από τη σπονδυλική στήλη και ανάλυση του στο μικροσκόπιο. Σε πρώτη φάση όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς μαζί με το ιατρικό του ιστορικό, δίνουν την δυνατότητα στο γιατρό να διαγνώσει υποψία μηνιγγίτιδας

Σε ορισμένες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας όπως οι είναι  οι βακτηριακές, είναι καίριας σημασίας για τη ζωή του ασθενούς η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τη.

Πώς αντιμετωπίζεται η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα αντιμετωπίζεται ανάλογα με το είδος της. Η ιογενενής μηνιγγίτιδα διαρκεί συνήθως λίγες μέρες και δεν χρήζει κάποιας θεραπείας. Αντιθέτως, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, η οποία όσο πιο έγκαιρη, τόσο πιο αποτελεσματική είναι, με αντιβιοτικά τα οποία συχνά χορηγούνται ενδοφλεβίως στον ασθενή.

Επιπλοκές της μηνιγγίτιδας

Πιθανές επιπλοκές της μηνιγγίτιδας είναι η εγκεφαλική βλάβη, βλάβη στην ακοή ή την όραση, υδροκέφαλος, νευρολογικές διαταραχές, ακόμη και θάνατος.

Πρόληψη κατά της μηνιγγίτιδας

Οι βακτηριακές μηνιγγίτιδες μπορούν να προληφθούν με τα κατάλληλα εμβόλια, ενώ οι ιογενείς προλαμβάνονται με την καλή υγιεινή,  τόσο του ατόμου όσο και του περιβάλλοντα χώρου.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη μηνιγγίτιδα είναι ο Παθολόγος

Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο 

WP Glossary Term Usage