Νόσος Kawasaki

Νόσος-Kawasaki-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η νόσος Kawasaki

H νόσος Kawasaki είναι μια φλεγμονή των τοιχωμάτων των αγγείων (αγγειίτιδα), η οποία είναι σπάνια και παρατηρείται συνήθως σε παιδιά έως και 5 ετών.

Δες ακόμα: Βάζοντας όρια στα παιδιά

Η έγκαιρη πρόγνωση της νόσου είναι σημαντική διότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά (ανευρύσματα στις στεφανιαίες αρτηρίες). Η Νόσος Kawasaki εμφανίζεται κυρίως παιδιά έως 5 ετών και λίγο συχνότερα στα αγόρια. Είναι σπάνια ασθένεια, αλλά με συχνή εμφάνιση μεταξύ των παιδικών αγειίτιδων.

Αίτια της νόσου Kawasaki

Τα αίτια της νόσου Kawasaki δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι επιστήμονες σημειώνουν την συσχέτιση της εμφάνισης της είναι με ιούς και μικρόβια,αλλά έως σήμερα αυτό δεν έχει αποδειχθεί.

Συμπτώματα της νόσου Kawasaki

Τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki μοιάζουν με τα συμπτώματα μιας απλής ιογενούς λοίμωξης. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο παρατεταμένος πυρετός, που επιμένει πέραν των 5 ημερών παρά τη χορήγηση παρακεταμόλης. Εκτός από τον πυρετό, άλλα συμπτώματα είναι:

  • Ερεθισμένα ή ξηρά και κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα)
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Πρησμένα χείλια και γλώσσα που παρουσιάζει εικόνα «φράουλας», αλλοιώσεις στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα.
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Κόκκινες και διογκωμένες παλάμες και πέλματα που σταδιακά εμφανίζουν απολέπιση ιδίως κοντά στα νύχια.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νόσο Kawasaki είναι ο Παιδίατρος  και ο Καρδιολόγος

Διάγνωση της νόσου Kawasaki

Η διάγνωση της νόσου Kawasaki γίνεται όταν υπάρχει υψηλός πυρετός ο οποίος επιμένει πάνω από 5 μέρες και συνυπάρχουν  τα 4 από τα 5 συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, χωρίς την ύπαρξη άλλης εμφανούς αιτίας που θα μπορούσε να τα προκαλέσει. Ο ασθενής υποβάλλεται ταυτόχρονα σε εργαστηριακές εξετάσεις ούρων και αίματος που μπορούν  να δώσουν πληροφορίες ως προς την ένταση της φλεγμονής, ενώ χρειάζεται να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογράφημα της καρδιάς για να παρακολουθείται η κατάσταση της. Είναι σημαντικό ο ασθενής να παρακολουθείται με τις εξετάσεις αυτές  καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος Kawasaki

Τα συμπτώματα της νόσου αρχίζουν να υποχωρούν  μετά από 2 εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Είναι απαραίτητο όμως μόλις υπάρχει υποψία της νόσου Kawasaki ο ασθενής να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και έλεγχο, και αυτό λόγω των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει. Συνήθως χορηγούνται στους ασθενείς, ασπιρίνη και ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη, που περιέχει φυσικά αντισώματα, για την περιορισμό του πυρετού και την πρόληψη των καρδιακών βλαβών .

Επιπλοκές της νόσου Kawasaki

Οι βασικότερη επιπλοκή της νόσου Kawasaki είναι προσβολή της καρδιάς. Περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, προσβολή των βαλβίδων, αρρυθμίες και καρδιακά φυσήματα είναι κάποιες από τις βλάβες που μπορούν να σημειωθούν. Συχνά δημιουργούνται ανευρύσματα και διαπλατύνσεις στα στεφανιαία αγγεία, που δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για τη δημιουργία θρόμβου.

Πρόληψη κατά της νόσου Kawasaki

Η πρόγνωση της νόσου Kawasaki είναι πολύ καλή, ιδίως στους ασθενείς που υποβληθούν σε θεραπεία. Χωρίς θεραπεία, 1 στους 5 ασθενείς είναι πιθανόν να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και εξ’ αυτών 1 στους 10 πιθανόν να πάθουν καρδιακή προσβολή στη μετέπειτα ζωή τους.

 

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ