Νευρική βουλιμία

Νευρική-βουλιμία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η νευρική βουλιμία

Η νευρική βουλιμία είναι μια ψυχογενής ασθένεια η οποία εντάσσεται στις διατροφικές διαταραχές και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και λιγότερο συχνά στους άντρες .

Δες ακόμα: Ψυχογενής ανορεξία: η σύγχρονη νόσος των γυναικών

Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από το φαύλο κύκλο υπερβολικής πρόσληψης τροφής – λιμοκτονίας – αυτοπροκαλούμενων εμετών και διάρροιας. Αποτελεί σοβαρή ασθένεια καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. το βάρος του ατόμου είναι φυσιολογικό.

Μεταξύ των επεισοδίων «υπερφαγίας» προσπάθεια γίνεται από το άτομο να καταναλώσει «υγιεινές» τροφές αποφεύγοντας εκείνες με πολλά λιπαρά. Η νευρική βουλιμία παρουσιάζεται στην εφηβεία και κυρίως σε νεαρές ηλικίες στις γυναίκες ενώ στους άντρες το ποσοστό είναι μικρότερο.

Που οφείλεται η νευρική βουλιμία

Η εμφάνιση της νευρικής βουλιμίας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μπορεί να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών, οικογενειακή τάση προς την παχυσαρκία χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχτεί 100%.

Το άτομο μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία μανιοκατάθλιψης και καταχρήσεων, ασταθείς συναισθηματικές καταστάσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και ψυχικά τραύματα.

Οι παραπάνω παράγοντες ενδέχεται να πυροδοτήσουν τη δημιουργία μιας ψυχαναγκαστικής κατάστασης κατά την οποία το άτομο θεωρεί πως ο έλεγχος του σωματικού του βάρους καθορίζει την κοινωνική του εικόνα. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν είναι τα κοινωνικά πρότυπα και η επιθυμία του ατόμου να χειριστεί καταστάσεις μέσω της εμφάνισης του.

Συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας

Η νευρική βουλιμία αρχικά εκδηλώνεται με επεισόδια υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Στη συνέχεια το άτομο προκαλεί εμετούς ή διάρροια με καθαρτικά και μετά μπαίνει σε περιόδους νηστείας και εξαντλητικής δίαιτας.

Συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:

Οργανικά:

  • Αφυδάτωση και κακή κατάσταση του δέρματος
  • Εξάντληση του οργανισμού (αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιακές αρρυθμίες)
  • Κακή οδοντική κατάσταση και κατάσταση στόματος
  • Πρησμένοι σιελογόνοι αδένες

Ψυχολογικά :

  • Φόβος ότι το άτομο θα πάρετε βάρος
  • Διακοπή ή απορρύθμιση της έμμηνου ρύσεως
  • Έντονη σωματική άσκηση
  • Τελειομανία
  • Κοινωνική απομόνωση – κατάθλιψη

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για νευρική βουλιμία είναι ο Ψυχολόγος και ο Ψυχίατρος

Διάγνωση της νευρικής βουλιμίας

Η διάγνωση της νευρικής βουλιμίας γίνεται με κλινική εξέταση του ασθενούς με ψυχομετρικές δοκιμασίες, λήψη ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού.

Πώς αντιμετωπίζεται η νευρική βουλιμία

Η αντιμετώπιση της νευρικής βουλιμίας χρειάζεται αντιμετώπιση από μια ομάδα ειδικών. Απαιτεί ταυτόχρονη ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και ειδικά προγράμματα διατροφής από ειδικευμένο διατροφολόγο. Σε ακραίες περιπτώσεις ο ασθενής ενδέχεται να χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης.

Επιπλοκές της νευρικής βουλιμίας

Η σημαντικότερη επιπλοκή της νευρικής βουλιμίας σε σοβαρές περιπτώσεις είναι ο θάνατος, ο οποίος μπορεί να επέλθει από ρήξη στομάχου μετά από επεισόδιο υπερφαγίας. Άλλες επιπλοκές αφορούν καρδιακά προβλήματα- αρρυθμίες, αμηνόρροια, μεταβολικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αναιμία, γαστρεντερικές διαταραχές- ναυτία, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟ