Ψυχογενής ανορεξία: η σύγχρονη νόσος των γυναικών
Γράφει η Αθανασία Καψαλιάρη, Ψυχολόγος και συνεργάτις του doctoranytime.gr
Η ψυχογενής ανορεξία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νόσος της σύγχρονης εποχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εμφανίζεται σπάνια σε άλλους πολιτισμούς ή και καθόλου. Η εξέλιξη των διατροφικών διαταραχών έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία εμφανίζονται στις περισσότερο βιομηχανοποιημένες και δυτικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα είναι περισσότερο διαδεδομένες στις γυναίκες, οι οποίες ενσαρκώνουν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ψυχογενή ανορεξία;
Συνήθως, η νευρική ανορεξία εμφανίζεται σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Εντούτοις, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες και νεαρά αγόρια. Τα κοσμικά ιδεώδη στις σύγχρονες κοινωνίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς τα ανήλικα και ενήλικα άτομα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ άλλων και η Bridget Dolan (1989), πολύ στοχευμένα αναφέρει ότι η ψυχογενής ανορεξία αναγνωρίζεται στον λευκό πληθυσμό και τονίζει την ‘εμφανή απουσία’ της στον πληθυσμό των μαύρων γυναικών.
Η ανορεξική έφηβη και γενικότερα οποιοδήποτε άτομο σε ‘κατάσταση ανορεξίας’ είναι καθηλωμένο σε αυτό που επιτάσσουν οι άλλοι και με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται η δική της/του επιθυμία. Σε αυτό το σημείο, η παρέμβασή της/του Ψυχολόγου είναι καθοριστική στο να αναδείξει αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.
Τι μπορεί να συμβαίνει σε ένα άτομο με νευρική ανορεξία; Γιατί υπάρχει από μέρους του κοριτσιού αυτή η απόρριψη των θηλυκών σημείων;
Η γυναίκα με νευρική ανορεξία είναι ένα είδος μαριονέτας και γι’ αυτό το λόγο έχει ανάγκη να χρησιμοποιεί το σώμα της για κάποιο σκοπό. Με το σώμα της προσπαθεί να εισάγει κάτι, ώστε να διαφυλάξει την υπόστασή της. Η ψυχογενής ανορεξία έχει δύο πλευρές για το άτομο, αφενός το προφυλάσσει και αφετέρου, το αφήνει ακάλυπτο. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία αυτή η θανατηφόρα επιμονή στην μη λήψη τροφής.