Ιγμορίτιδα

Ιγμορίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ιγμορίτιδα

Ορίζεται ως η φλεγμονή των ιγμορείων. Είναι μια συχνή πάθηση που εμφανίζεται κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Προτού κάποιος εμφανίσει ιγμορίτιδα έχει προηγηθεί κρυολόγημα ή γρίπη ή αλλεργική ρινίτιδα. Χαρακτηριστικό της ιγμορίτιδας είναι ότι προκαλείται έντονο πρήξιμο και παραγωγή βλέννας. Το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο.

Δες ακόμα: Αλλεργική ρινίτιδα: τρόποι να την αντιμετωπίσεις άμεσα

Που οφείλεται

Η ιγμορίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Οι πιο συχνοί είναι:

  • Κοινό κρυολόγημα
  • Κάταγμα στο πρόσωπο
  • Κολύμπι σε μολυσμένα νερά ή και κατάδυση σε μεγάλο βάθος με τη μύτη ανοιχτή
  • Φλεγμονή στα δόντια στην περιοχή της άνω γνάθου
  • Μικρόβια με επικρατέστερα του πνευμονιόκοκκου, στρεπτόκοκκου και σταφυλόκοκκου 

Συμπτώματα

Η ιγμορίτιδα εκδηλώνει τα εξής συμπτώματα:

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες μέχρι και δύο εβδομάδες.

Διάγνωση

Για να διαγνωσθεί η ιγμορίτιδα είναι απαραίτητος ο κλινικός έλεγχος από το θεράπων ιατρό καθώς και το πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Ο γιατρός επίσης προβαίνει σε ρινοσκόπηση και αναλόγως το περιστατικό μπορεί να ζητηθεί ακτινογραφία ή και υπερηχογράφημα ιγμορείων. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι παιδιά και έγκυες γυναίκες αποφεύγεται η εξέταση της ακτινογραφίας για να μην εκτίθονται στην ακτινοβολία.

Θεραπεία

Η θεραπεία που δίνεται είναι βάση της διάγνωσης που έχει προηγηθεί. Ιγμορίτιδα:δείτε πως αντιμετωπίζεταιΣυνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και αν η ιγμορίτιδα συνεχίζει να παραμένει και δεν υποχωρεί σε βάθος χρόνου αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Η φαρμακευτική αγωγή έχει διάρκεια περίπου 10 μέρες και ο ασθενής λαμβάνει αντιβίωση και ρινικά spray. Στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η αποσυμφόρηση της μύτης και η ευκολία στην αναπνοή.

Επιπλοκές

Στην περίπτωση που η ιγμορίτιδα δεν διαγνωσθεί εγκαίρως τότε μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πιο πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι:

Πρόληψη

Για να μειωθούν ο πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος ιγμορίτιδα καλό θα ήταν να ακολουθήσει όσες από τις παρακάτω οδηγίες μπορεί:

  • Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από κρυολόγημα καλό είναι να χρησιμοποεί υγραντήρα και να κοιμάται με το κεφάλι σε όρθια θέση
  • Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε είδος αλλεργίας και να λαμβάνεται κατάλληλη θεραπεία
  • Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και ενσωμάτωση γυμναστικής στην καθημερινότητα
  • Μείωση ή και διακοπή καπνίσματος
  • Πρέπει να γίνεται συνετή χρήση των αποσυμφορητικών

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ιγμορίτιδα είναι ο ΩΡΛ

Κλείστε ραντεβού με ΩΡΛ