Πώς ένα ζευγάρι μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα του!

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αυξήσει τη γονιμότητα του

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αυξήσει τη γονιμότητα τουΓράφει ο Παναγιώτης Καλιαντζής, γυναικολόγος – μαιευτήρας και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Υπάρχουν τρόποι να αυξήσει ένα ζευγάρι τη γονιμότητά του; Διαβάστε τους παρακάτω 9 τρόπους που κάθε γυναίκα και άνδρας μπορούν να εφαρμόσουν με ευκολία:

1) Να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης, αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια σε:

  • Πράσινα λαχανικά π.χ: σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο (διότι περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β) που συμβάλλει στην παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος και στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.
  • Ξηρούς καρπούς όπως: καρύδια και αμύγδαλα διότι περιέχουν ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε που βοηθάει στην παραγωγή υγιών κυττάρων. 
  • Εσπεριδοειδή όπως: πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνια γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αυτή αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και προάγει την ωορρηξία.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης και γενικότερα σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν βιταμίνη Β και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορμονική ισορροπία και την παραγωγή ωαρίων και σπερματοζωαρίων.

2) Να διατηρεί ισορροπημένο βάρος

Το υπερβολικό σωματικό λίπος οδηγεί σε υπερπαραγωγή ορισμένων ορμονών που διαταρράσουν την ωορρηξία, ενώ ο κύκλος μπορεί να είναι λιγότερο τακτικός. Επιπλέον το υπερβολικό χαμηλό βάρος συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής αρκετών ορμονών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ωαρίων καθώς και στην δυνατότητα διατήρησης της εγκυμοσύνης!

3) Να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητα

Μετά από μελέτες διαπιστωθήκε ότι η μέτρια σωματική άσκηση αυξάνει το ποσοστό γονιμότητας στις γυναίκες ενώ αντίθετα η έντονη άσκηση την μειώνει. Ιδανική είναι η αερόβια γυμναστική (περπάτημα, ποδήλατο) 30’ την μέρα.

4) Να διακόψει το κάπνισμα

Οι τοξίνες του τσιγάρου επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Στους άνδρες μειώνεται η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματος ενώ στις γυναίκες βλάπτονται τα ωάρια (εμποδίζοντας την διαδικασία γονιμοποιήσης και εμφύτευσης) και επιπρόσθετα προκαλείται γήρανση των ωοθηκών. Επίσης το κάπνισμα ευθύνεται για αποβολές, πρόωρους τοκετούς και λιποβαρή νεογνά.

5) Να ελαττώσει την κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το σπέρμα καθώς και την ικανότητα σύλληψης λόγω της αλλαγής των επιπέδων των οιστρογόνων. Ενώ μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στο έμβρυο.

6) Να αποβάλλει αρνητικά συναισθήματα

Το άγχος (stress) ή η κατάθλιψη είναι από τους χειρότερους εχθρούς της γονιμότητας. Η δυνατότητα σύλληψης μειώνεται κατά πολύ όταν παρουσιάζεται ψυχολογική δυσφορία!

7) Να έχει σταθερό κύκλο η γυναίκα

Η γονιμοποίηση του ωαρίου επιτυγχάνεται μόνο όταν γίνεται η ωορρηξία. Η ωορηξία συμβαίνει σ ένα σταθερό κύκλο 14 ημέρες πριν την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης. Επομένως αυτή την μέρα ή ακόμα και δύο μέρες πριν πρέπει να υπάρχει ελεύθερη επαφή προκειμένου να γίνει σύλληψη!

8) Να έχει συχνές σεξουαλικές επαφές

Οι πολύ συχνές επαφές ή αντίθετα οι αραιές επαφές δεν βοηθούν. Η ιδανική συχνότητα είναι μια φορά κάθε δύο μέρες για την καλύτερη ποιότητα και απόδοση του σπέρματος!

9) Να υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο

Πέραν από την διερεύνηση της λειτουργίας των συστημάτων αναπαραγωγής του ζευγαριού πρέπει να εξετάζεται και η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα της γυναίκας και η ύπαρξη μόλυνσης από χλαμύδια και στους δύο συζύγους, διότι και τα δύο λειτουργούν ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια σύλληψης!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.