Χλαμύδια

Χλαμύδια:δείτε πως αντιμετωπίζονται

Τι είναι τα χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Η λοίμωξη από χλαμύδια εμφανίζεται στα άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή καθώς και σε αυτούς που έχουν διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους.

Δες ακόμα: Κονδυλώματα – HPV: όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις το γυναικολόγο σου

Πώς μεταδίδονται

Τα χλαμύδια μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.

Που οφείλονται

Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στην παρουσία των βακτηρίων Chlamydia trachomatis τα οποία βρίσκονται στο σπέρμα του άνδρα και στα κολπικά υγρά της γυναίκας

Συμπτώματα

Τα χλαμύδια εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες.

Άνδρες: Χαρακτηριστικό των χλαμυδίων στους άνδρες είναι ότι 1 στους 4 δε παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της γονόρροιας και περιλαμβάνουν εκκρίσεις από το πέος, ευαισθησία και πόνος στους όρχεις καθώς και καούρα κατά την ούρηση.

Γυναίκες: Στις γυναίκες συνήθως τα χλαμύδια δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Αυτά όμως που συμπεριλαμβάνονται είναι εκκρίσεις από τον κόλπο, κνησμός και πόνος κατά την ούρηση, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά και ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Διάγνωση

Για να γίνει διάγνωση των χλαμυδίων είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση καθώς και ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Για να πραγματοποιηθεί διάγνωση στους άνδρες απαιτείται η λήψη υλικού από τις εκκρίσεις της ουρήθρας και  στις γυναίκες  γίνεται κολπική καλλιέργεια.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει πρωκτικές σεξουαλικές επαφές απαιτείται και η λήψη υλικού από τις εκκρίσεις του πρωκτού.

Πώς αντιμετωπίζονται

Για την αντιμετώπιση των χλαμυδίων χορηγούνται αντιβιοτικά σκευάσματα  και είναι η υποχρεωτική η λήψη τους και από τον ερωτικό σύντροφο προς αποφυγή μόλυνσης ξανά.

Τα αντιβιοτικά δρουν αποτελεσματικά στην εξαφάνιση του βακτηρίου μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων.

Συστήνεται επανέλεγχος του ασθενούς όταν υπάρχει μόλυνση ή τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιμένουν ή υπάρχει ασυμπτωματική λοίμωξη ή στην περίπτωση κύησης.

Επιπλοκές που παρουσιάζουν

Τα χλαμύδια προκαλούν διάφορες επιπλοκές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα στους άνδρες οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι φλεγμονή και πόνος στους όρχεις, φλεγμονή στην ουρήθρα ακόμα και στειρότητα.

Όσο για τις γυναίκες τα χλαμύδια δημιουργούν προβλήματα στην κύηση αλλά και στο νεογέννητο βρέφος με την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας ή πνευμονίας.

Συχνές είναι και οι περιπτώσεις σαλπιγγίτιδας, πρωκτίτιδας αλλά και φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Πρόληψη κατά των χλαμυδίων

Καθότι τα χλαμύδια ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος και για άλλα νοσήματα της ίδιας κατηγορίας.

Στα χλαμύδια όπως ήδη αναφέρθηκε πρέπει να  γίνεται έλεγχος και στους ερωτικούς συντρόφους.

Η ασφαλής σεξουαλική επαφή με τη χρήση προφυλακτικού είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μείωσης κρουσμάτων.

Επίσης για τις γυναίκες είναι σημαντικό να υποβάλλονται ετησίως στο τεστ Παπανικολάου και να επισκέπτονται το γυναικολόγο σε περίπτωση που εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα.

Επιπλέον κάποια πρακτικά πράγματα που μπορούν να εφαρμοστούν από τις γυναίκες με σκοπό την πρόληψη είναι να χρησιμοποιούν την ίδια πετσέτα με κάποιον άλλον, να αποφεύγουν την έκθεση του κόλπου σε συνθήκες υγρασίας και μικροβίων αλλά και να μην φοράνε ακατάλληλα εσώρουχα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τα χλαμύδια είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας