Τοξικοί άνθρωποι: Πως τους αναγνωρίζουμε και γιατί πρέπει να τους κρατάμε σε απόσταση

toxikoi anthrwpoi

Στην ζωή μας συναντάμε δύο είδη ανθρώπων. Τους φωτεινούς ανθρώπους και τους τοξικούς ανθρώπουςΟι πρώτοι είναι άνθρωποι δίπλα στους οποίους χαιρόμαστε να υπάρχουμε ,μας εμπνέουν, μιλάνε στην ψυχή μας και γενικά νιώθουμε ότι προσθέτουν αξία και θετικές εμπειρίες στην ζωή μας. Αντίθετα ως τοξικοί θεωρούνται οι άνθρωποι που σε γενικές γραμμές η ζωή τους χαρακτηρίζεται από έναν διάχυτο αρνητισμό.

Δες ακόμα: Κρίση πανικού: τι μου συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσω;

Όλοι μας έχουμε συναντήσει ανθρώπους, οι οποίοι διαχρονικά μας ωθούν σε άσχημα ,αγχωτικά, νευρωτικά συναισθήματα. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι. Αρκεί να παρατηρήσετε πως νιώθετε κοντά σε συγκεκριμένους ανθρώπους διαχρονικά και θα διαπιστώσετε ότι τους ανθρώπους αυτούς διέπουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωποι εγωκεντρικοί χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους γύρω τους, μιλάνε συνήθως για τα δικά τους κατορθώματα και επιτεύγματα και προσπαθούν να αποτελούν πάντα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο περιβάλλον τους.

Αναγνωρίζουν μόνο τα δικά τους συναισθήματα και τις δικές τους ανάγκες μέσα στο πλαίσιο ενός ναρκισσιστικού τρόπου θέασης της πραγματικότητας. Το “Εγώ τους υπερπροβάλλεται πάντα γιατί υπάρχει η αίσθηση της υπεροχής και της ανωτερότητας έναντι των άλλων.Είναι όντα ιδιαίτερα χειριστικά και μπορούν με μαεστρία και σαγήνη να χρησιμοποιούν τον οίκτο και το άγχος που προκαλούν στους άλλους ανθρώπους.

Παρά ταύτα οι άνθρωποι αυτοί,κατόπιν μιας ψύχραιμης ματιάς , θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, οι οποίοι λόγω των δικών τους ανεπίλυτων θεμάτων ,μειώνουν τους άλλους για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα. Δεν πρέπει κανείς να παίρνει το θέμα προσωπικά ,καθότι η όλη τους αρνητική, επικριτική, ανταγωνιστική συμπεριφορά οφείλεται σε δικές τους δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους και γι’αυτό χρειάζονται την βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πως μας επηρεάζουν;

Οι άνθρωποι αυτοί ,οι οποίοι μπορεί να είναι φίλοι μας, συγγενείς μας ή και συνάδελφοι μας, δεν απειλούν μόνο την ψυχική μας υγεία αλλά και την σωματική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα με την συναναστροφή μας με τους τοξικούς ανθρώπους, αυξάνονται τα επίπεδα των φλεγμονοδών πρωτεϊνών στον οργανισμό μας. Οι φλεγμονώδεις αυτές πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη ,κάποιες μορφές καρκίνου,καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα  και πολλές ψυχολογικές διαταραχές.

Μάλιστα η συνεχής επίδραση ενός τέτοιου ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αλλοιώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Το στρές που συνεπάγεται η συνεχής επαφή μαζί τους ενδέχεται να σωματοποιείται μέσω γαστρεντερικών διαταραχών ,πόνων στον αυχένα και στην πλάτη ,δυσκολιών στον ύπνο, εκδήλωση υπέρτασης , αίσθησης ασφυξίας ,κρίσεων πανικού κ.τ.λ. Διόλου ευκαταφρόνητες είναι και οι συνέπειες στην ψυχολογική μας ζωή.Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται η απώλεια ενέργειας ,η δυσφορία ,η απαισιοδοξία ,η σπατάλη ψυχικών πόρων κ.τ.λ

Πως περιφρουρούμε τον εαυτό μας

Το να αναγνωρίσουμε σε πρώτη φάση τα άτομα αυτά στα διάφορα επίπεδα της ζωή μας ,είναι ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να αποκαθηλώνεις ανθρώπους ,οι οποίοι με κάποιον τρόπο έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην ζωή σου. Το πλέον ωφέλιμο θα ήταν για εμάς να διαχειριστούμε συνειδητά την τοξικότητα τέτοιων ανθρώπων και ακόμη καλύτερα η συνειδητή απομάκρυνση μας από  αυτούς.

Σε μια εποχή,όπου η θετικότητα θεωρείται πολυτέλεια, δεν επιτρέπεται να σπαταλούμε τα όποια αποθέματα μας σε τοξικές σχέσεις. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην περίπτωση που οι τοξικοί άνθρωποι ανήκουν στον στενό ή  μη οικογενειακό μας περίγυρο, η οριοθέτηση της επαφής μας μαζί τους και της επιρροής που εμείς θα επιτρέψουμε να έχουν στην ζωή μας, καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Είναι εξαιρετικά λυτρωτικό να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται έτσι εξαιτίας δικών τους δυσλειτουργικών τρόπων σκέψης και μόνο εκείνοι έχουν την ευθύνη για την συμπεριφορά τους.Δυστυχώς σπάνια μπορούμε να τους βοηθήσουμε υπό την έννοια ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουν αίσθηση της δικής τους ευθύνης. Ακόμη και μετά από προσπάθειες να συμβάλλει κανείς στην λύση των προβλημάτων τους ,γρήγορα γίνεται εμφανές ότι δεν αναζητούν λύση και βοήθεια.Θέλουν απλά να εκτονώσουν τον δικό τους αρνητισμό.

Συνεπώς, το μόνο που μένει είναι να τους αποδεχτούμε και να θέσουμε τα δικά μας όρια με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.Αυτού του είδους η οριοθέτηση ,μπορεί να είναι δυσάρεστη στην πλειονότητα των περιπτώσεων ,εντούτοις αποτελεί σεβασμό στην δική μας ψυχική υγεία και αυθυπαρξία και αποκλεισμό της χειριστικής διάθεσης απ΄όποιον και αν αυτή προέρχεται.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.