Πώς να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο σύμφωνα με την Ψυχολογία

Άγιος Βαλεντίνος: Πως βρίσκω σύντροφο και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει

Πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και σκέφτεσαι ότι, ακόμη, δεν έχεις βρει τον σωστό σύντροφο. Άλλη μια χρονιά θα σε βρει single και εσύ αναρωτιέσαι τι λάθη έχεις κάνει ως τώρα στις σχέσεις σου, πόσο λάθος συντρόφους μπορεί να επέλεξες και πως τελικά θα μπορέσεις να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο.

Μήπως δεν ξέρεις τι ψάχνεις σ΄έναν σύντροφο; Μήπως επιλέγεις συντρόφους που δεν συμβαδίζουν τα θέλω σας; Μήπως υπάρχει λόγος που δε βρίσκεις τον σωστό σύντροφο;

Η Ανδριάνα Παπαχρήστου,Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια μας λύνεις όλες τις απορίες.

Πως επιλέγω τον σωστό σύντροφο;

Η επιλογή του συντρόφου μας είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η δομή της προσωπικότητας και το επίπεδο ωριμότητας μας. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη σημασία την έχει η αναγνώριση των χαρακτηριστικών που θέλουμε να έχει ο σύντροφος μας έτσι ώστε όταν σε μία γνωριμία δεν μπορούμε να τα εντοπίσουμε, να προστατεύουμε τον εαυτό μας, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε μία μη υγιή σχέση που στο τέλος θα μας αφήσει πληγωμένους και ματαιωμένους.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό είναι ο σύντροφος μας να:

  • Μας κάνει να αισθανόμαστε ελεύθερα ο εαυτός μας
  • Έχει προσωπικά όρια και να σέβεται και τα δικά μας
  • Μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και να μη μας στενοχωρεί με τη συμπεριφορά του
  • Σέβεται το παρελθόν μας και να ενθαρρύνει το μέλλον μας
  • Δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον του
  • Είναι συναισθηματικά διαθέσιμος
  • Έχει καλό χαρακτήρα
  • Μην μας δίνει δικαιώματα για δεύτερες σκέψεις

Με τον άνθρωπο που θα επιλέξουμε για σύντροφο θα πρέπει πάνω από όλα να μας ενώνουν κοινά θέλω, καθώς όσο ταιριαστοί και αν είναι δύο άνθρωποι αν οι επιθυμίες τους για το μέλλον συγκρούονται είναι θέμα χρόνου να φθαρεί η σχέση τους και να τελειώσει. Πόσο μπορεί να συμβιβαστεί κανείς για παράδειγμα με το να μην κάνει παιδιά αν η δημιουργία οικογένειας δεν αποτελεί επιθυμία για το σύντροφο του; Αργά ή γρήγορα εκείνος που επιθυμεί την οικογένεια  θα πικραθεί και στην πορεία θα αναζητήσει έναν πιο συμβατό σύντροφο.

Μάθε γιατί δεν βρίσκεις σχέση και πως αναζητάς τον σωστό σύντροφο.

Διάβασε ακόμα: 5 + 1 βήματα για την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου

Γιατί δε βρίσκω σύντροφο;

Οι λόγοι που τόσοι άνθρωποι εκεί έξω δυσκολεύονται στην ανεύρεση σωστού συντρόφου και στη δημιουργία μίας υγιούς σχέσης είναι πολλοί, με κυριότερους την έλλειψη αυτοσεβασμού και την μη αξιολόγηση του χαρακτήρα του άλλου.

Κάθε άνθρωπος μέσα σε μία σχέση κάποια στιγμή αφήνεται και δείχνει διαφωτιστικές πτυχές της προσωπικότητας του που δύσκολα περνούν απαρατήρητες. Αν για κάποιο λόγο αυτές οι πτυχές δεν μας ταιριάζουν ή δεν μας ικανοποιούν, τότε, συνεχίζοντας τη συντροφική σχέση οδεύουμε προς την απογοήτευση. Όχι απαραίτητα επειδή ο άνθρωπος που γνωρίσαμε είναι ένας κακός σύντροφος, αλλά πολύ απλά γιατί δεν είναι συμβατός με εμάς και αυτή η διαφορά ανάμεσα μας με τον καιρό ολοένα και θα διογκώνεται.

Έτσι, τις περισσότερες φορές αυτή η σχέση διαλύεται ή ακόμα χειρότερα συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα σ’ αυτήν για πράγματα που χρειαζόμαστε και με κάποιον σωστό για εμάς σύντροφο θα μπορούσαμε να τα πάρουμε απλόχερα. Η ίδια η προσωπικότητα μας, λοιπόν, παράλληλα με την ψυχική μας ωριμότητα ορίζουν τη δυνατότητα να κάνουμε μία όμορφη σχέση με το σωστό άνθρωπο.

Γιατί αν δεν αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας, δεν τον δουλέψουμε και δεν αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας θα συνεχίσουμε να δυσκολευόμαστε στην εύρεση του σωστού συντρόφου. Αν εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι ακριβώς αναζητάμε πως θα γίνουμε τελικά ευτυχισμένοι; Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να αξιολογούμε ποιον έχουμε απέναντι μας και να μη συμβιβαζόμαστε εξαρχής με καταστάσεις που μας πληγώνουν, περιμένοντας να αλλάξουν.

Ο αληθινός έρωτας είναι εκεί έξω και σου αξίζει να τον γνωρίσεις και να έχεις δίπλα σου τον σωστό άνθρωπο.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.