Τι κοινό έχουν οι πτήσεις με τις καταδύσεις;

το βαρότραυμα είναι έντονος πόνος στο αυτί

Αναρωτιέστε τι κοινό έχουν οι πτήσεις με το αεροπλάνο με τις καταδύσεις; Μα φυσικά, την αλλαγή της πίεσης. Η αλλαγή της πίεσης της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει πόνο και βλάβη στα αυτιά- ευρέως γνωστό ως βαρότραυμα.

Δες ακόμα: Επεμβάσεις laser στο χώρο του ΩΡΛ ιατρείου

 Το αυτί χωρίζεται από το τύμπανο σε έσω και έξω. Το έσω αυτί έχει ένα σωληνάκι που το συνδέει με τη μύτη, την λεγόμενη ευσταχιανή σάλπιγγα. Μέσα από αυτό εξισορροπείται η πίεση με το περιβάλλον όταν καταπίνουμε ή χασμουριόμαστε, οπότε και ανοιγοκλείνει η ευσταχιανή σάλπιγγα.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργεί ορθώς η ευσταχιανή σάλπιγγα, η πίεση των του αυτιού δεν μπορεί να εξισωθεί και έτσι, παρατηρείται πόνος και βλάβη στην περιοχή του αφτιού και πιο συγκεκριμένα, στο τύμπανο (βαρότραυμα).

Κατά την κατάδυση το νερό ασκεί πίεση στο τύμπανο προς τα μέσα, ενώ κατά την απογείωση του αεροπλάνου αυξάνεται η πίεση αέρος στο έσω αυτί και έτσι, ασκείται πίεση προς τα έξω.

Τι είναι το βαρότραυμα;

Πρόκειται για βλάβη στο τύμπανο που οφείλεται στην αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης και συνοδεύεται πάντα από πόνο και μερική απώλεια ακοής ή διακεκομμένη ακοή με εμβοές. Επίσης, εκδηλώνεται κεφαλαλγία και ίλιγγος.

Προσοχή: Όταν κάποιος είναι κρυωμένος και έχει «μπουκωμένη μύτη» καλύτερα να μην ταξιδεύει με αεροπλάνο. Αν δεν μπορεί να αναβάλλει το ταξίδι, συνιστάται η χρήση αποσυμφορητικού σπρέυ λίγη ώρα πριν το ταξίδι ώστε να είναι εντελώς ανοιχτή η μύτη και η ευσταχιανή σάλπιγγα.

Συνιστάται επίσης η μάσηση τσίχλας ή καραμέλας κατά την προσγείωση του αεροπλάνου. Εναλλακτικά, κλείστε σφιχτά τη μύτη και το στόμα και σπρώξτε αέρα προς τα αυτιά – χειρισμός Valsava. Οι καταδύσεις συνιστάται να αποφεύγονται εντελώς μέχρι την πλήρη ίαση του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζεται το βαρότραυμα;

Αρχικώς, θα πρέπει να εντοπιστεί ο αιτιολογικός παράγων που το προκάλεσε. Ως τέτοιος μπορεί να θεωρηθεί το κοινό κρυολόγημα, μία ανατομική δυσλειτουργία, πολύποδες, υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.