Ιλιγγος

iligos

Τι είναι ο ίλιγγος

Ο ίλιγγος είναι πάθηση που προέρχεται από διάφορες διαταραχές στην περιοχή του αυτιού όσο και λόγω σοβαρότερων ασθενειών όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, όγκοι στον εγκέφαλο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για ιλλίγγους και ζάλη

Που οφείλεται ο ίλιγγος

Ο ίλιγγος οφείλεται σε διάφορα αίτια και τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Μη αποτελεσματική λειτουργία του λαβύρινθου στο εσωτερικό του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση ο εγκέφαλος θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι σε κίνηση αλλά στην πραγματικότητα το κεφάλι παραμένει ακίνητο. Υπάρχει σύγχηση μεταξύ των μηνυμάτων που δίνονται στα μάτια και στο υπόλοιπο σώμα και αυτό έχε ως αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση του ιλίγγου.
  • Δεν υπάρχει επαρκής αιμάτωση στο λαβύρινθο του αυτιού και αυτό συναντάται σε παθήσεις όπως της αρτηριοσκλήρυνσης και προβλημάτων στον αυχένα.
  • Φλεγμονή ή ίωση στο λαβύρινθο του αυτιού.
  • Παθήσεις του εγκεφάλου
  • Νευρολογικές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νόσος Meniere που εμφανίζει συχνούς ιλίγγους που συνοδεύονται από αίσθημα βαρηκοΐας και βουίσματος στο αυτί.

Συμπτώματα του ιλίγγου

Τα βασικό σύμπτωμα που παρουσιάζει κάποιος με ίλιγγο είναι ότι νιώθει πως τα πράγματα γυρίζουν γύρω από αυτόν και υπάρχει και ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται με τάση για εμετό.

Αρκετοί ασθενείς υποφέρουν από έντονες ημικρανίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν κάποιος αλλάζει απότομα τη στάση του σώματός του.

Διάγνωση ιλίγγου

Για να γίνει διάγνωση για τον ίλιγγο απαιτείται κλινικός έλεγχος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιστορικό του ασθενούς καθώς καταγράφει και τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Επίσης προβαίνει σε νευρολογική εξέταση κατά την οποία προκαλεί ίλιγγο στον ασθενή για να διερευνήσει αν υπάρχει κάποια βλάβη στο οπτικό, παρεγκεφαλιδικό, αιθουσαίο ή σωματοαισθητικό σύστημα.

Για την νευρολογική εξέταση χρησιμοποιείται το ηλεκρονυσταγμογράφημα και το μυογράφημα ώστε να καταγραφούν τα αποτελέσματα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίλιγγος

Δεδομένου ότι ο ίλιγγος δεν αποτελεί ασθένεια αλλά εκδηλώνεται ως σύμπτωμα πρέπει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργεί αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Συνήθως χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα ποικίλουν και μπορεί να είναι υπνωτικά, καταπραϋντικά ή αντιχολινεργικά.

Στην περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει χρόνια φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση παραμένει σταθερή χωρίς κάποια βελτίωση μπορεί να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Πρόληψη κατά του ιλίγγου

Καλό θα ήταν τα άτομα που υποφέρουν από ιλίγγους να εφαρμόσουν ορισμένα πράγματα που θα αναφέρουμε πιο κάτω με σκοπό να αποφεύγουν αυτή την κατάσταση ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να μειώνουν το ρυθμό εμφάνισης.

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και αλατιού
  • Ξεκούραση
  • Μείωση του άγχους και του στρες
  • Προσεχτικές κινήσεις του σώματος
  • Ενσωμάτωση ασκήσεων στην καθημερινότητα του ασθενούς προς ανακούφιση

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον ίλιγγο είναι ο ΩΡΛ και ο Νευρολόγος  

WP Glossary Term Usage